Ulkoilmajuhlat Berliinissä 31. toukokuuta. LEHTIKUVA / AFP / David Gannon

Johtava epidemiologi Ylelle: Laumasuoja vasta yli vuoden päästä

ECDC:n Josep Jansan mukaan tartuntamäärät voivat lähteä jälleen nousuun syksyllä.

Euroopan unionin tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC:n epidemiologi Josep Jansan mukaan koronaviruksen terveysvaikutuksista ja hoidoista tiedetään tällä hetkellä vasta noin puolet.

Esimerkiksi sairastamisen myötä syntyvän immuniteetin vahvuudesta tai kestosta ei ole vielä varmuutta.

– Laumasuojaa ei tulla saavuttamaan vielä syksyllä 2021, ei täällä Tukholmassakaan. Jonkinasteinen suoja tulee olemaan, mutta laumasuoja vaatii, että 60 prosenttia ihmisistä on sairastanut taudin, Josep Jansa sanoo Ylen haastattelussa.

Hän toteaa, että SARS-CoV-2-viruksen aiheuttaman pandemian tulevaa kulkua selvitetään parhaillaan matemaattisissa malleissa. Tartuntavauhti voi muuttua rajoitustoimien purkamisen ja lämpötilan vaihteluiden myötä.

– Tilanteeseen liittyy paljon epävarmuutta. Uskomme, että niissä maissa, joissa rajoitustoimet puretaan nopeasti, tartunnat tulevat nyt sahaamaan ylös ja alas, tasaantumaan kesällä ja jälleen nousemaan syksyllä, Jansa sanoo.

Epidemiologin mukaan viruksen globaali tukahduttaminen on tuskin enää mahdollista. Sen sijaan tulisi keskittyä jäljittämiseen, leviämisen hidastamiseen ja hoitokeinoihin. Etäisyyden pitäminen ja käsihygienia tukevat epidemian hillitsemistä.

– Paljon puhutaan rokotteesta, mutta on myös hoitokeinoja ja lääkkeitä, jotka lieventävät taudin vakavuutta, Josep Jansa toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt