Verkkouutiset

Jari Leppä: Metsien kasvunlisäys mukaan ilmastotoimiin

Maa- ja metsätalousministerin mukaan taimijalostuksella voidaan varautua muuttuvan ilmaston tuomiin riskeihin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) esittää metsien kasvunlisäyksen nostamista mukaan Suomen ilmastopolitiikan keinovalikoimaan.

– Maailman kunnianhimoisin tavoite saavuttaa hiilineutraali yhteiskunta vuoteen 2035 mennessä tarkoittaa myös sitä, että meidän on panostettava entisestään metsien kasvuun, Jari Leppä toteaa tiedotteessa.

Kansallisessa metsästrategiassa tavoitteena on nostaa metsien kasvu 115 miljoonaan kuutioon vuoteen 2025 mennessä. Kasvua lisätään muun muassa käyttämällä jalostettuja puuntaimia metsän istutuksessa.

– Kasvutavoitteen saavuttaminen ei ole mahdollista ilman tutkimusta ja sen soveltamista käytäntöön. Tarvitsemme paitsi aktiivista ja oikea-aikaista metsien hoitoa, myös jalostettua taimiainesta, Leppä jatkaa.

Ministeri kertoi kannastaan Luken taimijalostukseen erikoistuvan KASVU1-tutkimustilan avajaisissa Savonlinnassa. Lisätoimia tarvitaan, sillä nykykehityksellä 115 miljoonan kuution kasvu saavutettaisiin vasta vuonna 2050. Tällä hetkellä metsien vuotuinen kasvu on noin 108 miljoonaa kuutiometriä.

Jalostamisen avulla voidaan tuottaa puuntaimia, jotka kasvavat nopeammin ja kestävät paremmin vaihtelevia ilmasto-oloja tai tauteja.

– Taimijalostuksella varaudutaan myös muuttuvan ilmaston tuomiin riskeihin. Metsätuhot Keski-Euroopassa ja metsäpalot Kanadassa ja Venäjällä ovat osoittaneet, että metsien korkeaa hiilinielua ei pidä ottaa annettuna. Myös metsien terveydestä on pidettävä huolta, Jari Leppä sanoo.

Metsien kasvun lisäys on osa valmisteilla olevan maankäyttösektorin ilmasto-ohjelman toimenpiteitä. Jalostetun taimiaineksen lisäksi kasvua voidaan vahvistaa esimerkiksi suometsien tuhkalannoituksella.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)