Hoitaja pukeutumassa suoja-asuun roomalaisen sairaalan teho-osastolla. LEHTIKUVA/AFP

Italiasta löydetty uusi koronamutaatio

Koronaviruksen mutaatio on kiertänyt Italiassa elokuun alusta lähtien.

Sanomalehti La Repubblican mukaan Pohjois-Italian Bresciasta löydetty Sars-CoV-2-mutaatio on hyvin samankaltainen kuin Britanniasta löydetty mutaatio.

Italialainen variantti viruksesta on ollut liikkeellä jo ennen Britanniasta löydettyä, joka syntyi vasta syyskuun lopussa ja levisi sitten Eurooppaan, kertoo Italian virologisen seuran (Siv-Isv) puheenjohtaja, kertoo Brescian yliopiston mikrobiologian ja kliinisen mikrobiologian professori Arnaldo Caruso.

Hänen mukaansa tunnistetulla muunnoksella on useita mutaatiopisteitä piikkiproteiinissa. Italialainen mutaatio on siis Caruson mukaan samankaltainen, mutta ei samanlainen kuin brittiläinen mutaatio.

Professorin mukaan mutaatio löytyi sattumalta, kun eräällä koronapotilaalla havaittiin poikkeuksellisen sitkeä uusi tartunta. Hän oli sairastunut koronaan ensi kerran huhtikuussa. Toipumisen jälkeen elokuusta lähtien potilaalla suoritetut koronatestit antoivat jatkuvasti positiivisen tuloksen.

– Päätimme sekvensoida viruksen ymmärtääksemme syyn tämän viruksen sitkeydelle ja yllätykseksemme huomasimme, että olemme tunnistaneet uuden variantin, joka on samanlainen, mutta ei identtinen englantilaisen variantin kanssa, joka oli myös alkamassa kiertää Italiass, Caruso selittää.

Tutkijat arvioivat, että italialainen mutaatio olisi syntynyt heinäkuun alussa ja ollut leviämässä jo elokuussa.

Professorin mukaan rokotteiden pitäisi tehota tähänkin mutaatioon, mutta tutkimukset ovat vielä kesken.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt