Ali Khamenei. LEHTIKUVA / AFP

Iran jatkamassa ydinohjelmaansa – ”Vain Donald Trump hyötyisi”

Iranin hengellinen johtaja ei halua edistää USA;n presidentin uudelleenvalintaa neuvottelemalla.

Iranin hengellinen johtaja Ali Khamenein mukaan Iran aikoo jatkaa ydinohjelmaansa, kertoo The New York Times. Hänen mukaansa neuvotteleminen asiasta ja siihen liittyvistä talouspakotteista Yhdysvaltain kanssa edistäisi vain presidentti Donald Trumpin mahdollisuuksia tulla valituksi toiselle kaudelle.

– Hän tulee hyötymään neuvotteluista. Tämä vanha mies joka johtaa Amerikkaa näyttää käyttäneen neuvotteluita Pohjois-Korean kanssa propagandana, Khamenei sanoi puheessaan.

Hän sanoi myös pitävänsä ydinsopimuksessa mukana olleita Euroopan maita epäluotettavina, ja niiden yrityksiä pelastaa sopimus niin että Iranilla olisi mahdollisuus rajalliseen kaupankäyntiin ”hyödyttöminä peleinä”.

Joidenkin arvioiden mukaan Iran pyrkisi odottamaan Trumpin presidenttikauden loppuun ja toivoisi elvyttävänsä sopimuksen demokraattipresidentin mahdollisen valinnan myötä.

Riskinä on kuitenkin Iranin talouden romahtaminen. Tänä vuonna maan talouden alijäämä oli noin 30 prosenttia ja sen öljykauppa on romahtanut 2,5 miljoonasta barrelista noin 250 000 barreliin Yhdysvaltain vetäydyttyä sopimuksesta vuonna 2018.

 

 

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt