Koronakriisi laittoi hoitoalan työntekijät keväällä koville. EMMI ANTTONEN

IL: Yksikään hoitaja ei saanut koronalisää

Osa työntekijöistä harkitsee koronakevään jälkeen alan vaihtoa.

Suomen kahdestakymmenestä sairaanhoitopiiristä yksikään ei ole päätynyt maksamaan hoitajille koronalisää, ilmenee Iltalehden selvityksestä.

Hoitajat ovat voineet koronan aikana tienata enemmän lisääntyneiden työtuntien takia, mutta erillistä korvausta ei ole myönnetty. Hallitus ei ole myöskään vienyt eteenpäin hoitajien vetoomusta tuhannen euron koronapalkkiosta.

Korvauksena on lähetetty esimerkiksi kiitoskirje tai tarjottu välipaloja. Ylä-Savon sairaahoitopiirissä hoitajat saivat 3,75 euron korvauksen ePassi-sovellukseen. Summa maksettiin kuuden kuukauden ajalta.

– Meillä ei saa sillä edes lounasta, vaan se summa tulee käyttää kulttuuri- tai hyvinvointipuolella. Eikä sillä summalla saa oikeastaan edes mitään, sanoo Suomen lähi- ja perushoitajaliiton Iisalmen seudun pääluottamusmies Eija Partanen kertoo IL:lle.

Jotkut hoitajat ovat saaneet ylimääräistä korvausta työvuorojen sisältöjen muuttumisen myötä. Esimerkiksi Pohjois-Savossa koronan parissa työskentelevät hoitajat saivat 15-45 euroa kuussa lisää. Varsinainen koronalisä ei kuitenkaan ollut pöydällä.

Hoitajien kerrotaan olevan pettyneitä. Osan kerrotaan harkinneen jo alan vaihtoa, eikä koronan mahdollisen toisen aallon yhteydessä uskota enää vastaavaan työintoon ja -panokseen.

– Heistä tuntuu vähän siltä kuin heitä olisi pidetty naurunalaisena, Partanen toteaa.

– He, jotka ovat muutenkin olleet jo jalka oven välissä, lähtevät varmasti, ja myös osa lähtöä harkinneista saattaa päätyä samaan ratkaisuun, sairaanhoitaja ja Meilahden Tehyn luottamusmies Terhi Tuominen-Seittonen sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt