Verkkouutiset

Tampereen Yliopistollinen sairaala TAYS. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Hyvinvointimittaria ei osata tulkita – soitetaan hätäkeskukseen

Ensihoito kuormittuu, kun hätäkeskukseen soitetaan muissakin kuin hätätilanteissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ensihoidon tehtävämäärät kasvaneet huomattavasti Pirkanmaalla, kertoo sairaanhoitopiiri. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin mukaan erityisen suurta tehtävämäärien kasvu on ollut viime kesästä lähtien. Ensihoito kuormittuu, kun hätäkeskukseen soitetaan myös muissa kuin hätätilanteissa.

Jopa puolet hätäkeskuksen hälytyksistä ovat olleet sellaisia, jotka eivät ole johtaneet potilaan kuljetukseen ja päivystyskäyntiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Lisääntyvä tehtävämäärä tarkoittaa sitä, että ambulanssit ovat yhä useammin varattuina toiseen tehtävään, mikä saattaa heikentää hätätilapotilaan tavoittamista.

– Ambulanssien määrän lisääminen on mahdollista, mutta kallista. Tärkeää on pohtia syitä tehtävämäärän lisääntymisen takana, korostaa ensihoidon ylilääkäri Sanna Hoppu Tampereen yliopistollisesta sairaalasta.

Hänen mukaansa ensihoidon tehtävämäärien kasvu ei selity yksinään ensihoitoa vaativilla koronapotilailla, väestön ikääntymisellä eikä muutoksilla väestön sairastavuudessa.

– Selityksiä on varmasti monia. Tilanne herättää kysymyksen, ovatko väestön perusterveydenhuollon palvelut varmasti riittävän helposti saatavilla. Olemme myös huomanneet erilaisten henkilökohtaisten hyvinvointimittareiden lisääntyneen. Jos niiden antamia tuloksia ei osata tulkita, päädytään herkästi soittamaan hätäkeskukseen. Myöskään päivystysavun puhelinpalvelua 116117 ei ehkä tunneta riittävän laajasti, Hoppu arvelee.

Kiireellisen tilanteen ja hätätilanteen eroa ei aina tunnisteta

Kuluneen vuoden aikana 48 prosenttia ensihoidon käynneistä ei ole johtanut potilaan tilan arvioinnin perusteella välittömään kuljetukseen ja päivystyskäyntiin. Vuonna 2015 vastaava luku oli 33 prosenttia ja vuonna 2019 40 prosenttia.

Ensihoitajien osaaminen sekä mahdollisuudet potilaan terveydentilan arviointiin ovat lisääntyneet, mutta lukuun saattaa sisältyä myös tarpeettomien tehtävien osuuden kasvua.

– Usein näissä tilanteissa on kyse esimerkiksi pienistä vammoista tai kuumeesta, joten kyseessä ei ole hätätilanne. Tällaisissa tilanteissa sekä muissa kiireellistä hoitoa vaativissa terveysongelmissa tulee soittaa Pirkanmaan päivystysavun puhelinnumeroon 116117, Hoppu muistuttaa.

Hätäkeskus ja ensihoito auttavat väestöä tilanteissa, joissa henki tai terveys on uhattuna. Tällaisia hätätilanteita ovat esimerkiksi elottomuus, hengitysvaikeudet, voimakas rintakipu, halvausoireet, kouristelu, myrkytykset, vakavat vammat tai runsas verenvuoto. Hätätilanteissa on aina soitettava numeroon 112.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)