Juha Tuominen. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Hus-johtajalta varoitus HS:ssä: Sote-uudistus murentaa järjestelmää

Uudistus on tällaisenaan toteuttamiskelvoton, Juha Tuominen sanoo.

Hallituksen sote-esitys saa täystyrmäyksen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin toimitusjohtaja Juha Tuomiselta. Helsingin Sanomien lauantaisessa haastattelussa Tuominen sanoo uudistuksen olevan tällaisenaan toteuttamiskelvoton.

– Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus tehdään raadollisella tavalla, kun aluepolitiikka kävelee terveyspolitiikan ylitse. Nyt leikitään tosi vaarallisilla asioilla, Tuominen sanoo.

Hus-johtaja pelkää etenkin uudistuksen rahoitusmallin vaarantavan uusmaalaisten pääsyn hoitoon. Sanna Marinin (sd.) hallituksen esityksessä Uudenmaan sote-rahoja leikataan pysyvästi, sillä sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutarve on maakunnassa muuta Suomea pienempi. Tuominen uskoo rahoituksen leikkausten johtavan pidempiin jonoihin, jolloin yhä useampi kääntyisi yksityisten palveluiden puoleen.

– Kahden kerroksen rahoitusjärjestelmä on jo nyt käynnissä lasten terveysvakuutusten kautta, ja jos se siirtyy myös aikuisten terveysvakuutuksiksi, se murtaa suomalaisen yhdenvertaisuuden perusperiaatteita. Sen vaikutukset ovat isommat kuin vain terveydelliset.

Haastattelussa Tuominen kyseenalaistaa rahoitusmallin ja palvelutarpeen mittarin. Myös hoidon laatu ja tehokkuus olisi Tuomisen mukaan otettava huomioon.

Rahoitusmallin ongelmat on Tuomisen mukaan ymmärretty myös valmistelukoneistossa.

– Tätä yritetään selittää kertomalla, että seuraavan hallituksen aikana maakunnille annetaan verotusoikeus. Ei tällainen ole kestävää politiikkaa, että tehdään seuraavien hallitusten puolesta lupauksia. Rahoituksen pitää olla kerralla kunnossa.

Ongelma on Tuomisen mukaan se, että Suomi käyttää jo nyt sosiaali-ja terveyspalveluihin vähemmän rahaa kuin muut pohjoismaat.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt