Antti Rinne. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

HS: Antti Rinne oli lähellä kuolla joulukuussa

Espanjalaislääkärit eivät tienneet Antti Rinteen sepelvaltimotaudista.

Suomen pääministeri Antti Rinteen (sd.) sairastuminen joulukuussa oli lähellä johtaa kuolemaan, kertoo Helsingin Sanomat.

Rinne sairastui keuhkokuumeeseen Espanjan lomallaan joulukuussa. Sairastumisen jälkeen Rinteellä oli vakavia hapensaantiongelmia.

– Meinasin pökrätä, kun kävin sairaalassa ilman happiviiksiä suihkussa. Mentiin ottamaan sydänfilmi. Ne tekivät tulkinnan, että on sydäntulehdus, ja veivät teholle, Rinne kertoo Helsingin sanomille.

Rinne vaivutettiin lääketieteelliseen nukutukseen, koska hänen elimistönsä kävi ylikierroksilla. Hän oli yli kaksi viikkoa nukutettuna muutamia herätyshetkiä lukuun ottamatta ja lennätettiin nukutettuna Suomeen.

Espanjalaislääkärit olivat alkaneet kolmasti herättää Rinnettä kahden viikon aikana, mutta asteittaista herätystä ei viety loppuun asti.

Rinteen mukaan suomalainen ylilääkäri totesi hänelle toukokuussa, että jos espanjalaiset olisivat vieneet herätyksen loppuun asti, Rinne olisi kuollut. Espanjalaiset eivät olleet tunnistaneet, että Rinteellä oli myös sepelvaltimotauti.

– On tyypillistä sepelvaltimotaudille, että yksi suoni saattaa mennä silleen tukkoon, että se tappaa samantien, Rinne sanoo.

Rinteellä on ”kaikennäköisiä muisti­kuvia” sairauden eri vaiheista, mutta hän ei tiedä, mistä mikin muistikuva tulee. Espanjasta­ tai Suomesta. Suomessa Rinteelle tehtiin pallolaajennus sepelvaltimoon 12. tammikuuta.

Kun Rinne herätettiin, hän oli lähes sataprosenttisesti liikuntakyvytön. Raju lääkitys ja liikkumattomuus johti lihasten surkastumiseen ja hermoratojen heikkenemiseen.

– Ne pisti hemmetinmoisia myrkkyjä suoneen, Rinne kertoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt