Verkkouutiset

Hjallis Harkimo: Ihmettelen, miksei yksikään sosialidemokraatti allekirjoittanut tätä aloitetta

Kokoomuksen kansanedustajan mukaan sosialidemokraatit eivät uskaltaneet tulla vastustamaan lakialoitetta työmarkkinajärjestöjen tilinpäätösten avaamisesta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Harry ”Hjallis” Harkimo kutsuu Iltalehden blogissaan sosialidemokraatteja ”pelokkaiksi jänöjusseiksi”.

Hän viittaa keskiviikkona eduskunnan täysistunnossa käsiteltyyn lakialoitteeseensa. Lain ajatuksena on, että samoin kuin yritysten, tulisi myös ammatti- ja työnantajayhdistysten tilinpäätösten olla kokonaan julkisia, jotta voitaisiin arvioida, täyttyvätkö niiden toiminnassa yleishyödyllisyyden periaatteet.

– Aloitteeni on allekirjoittanut 106 kansanedustajaa, mutta joukossa ei ole yhtäkään sosiaalidemokraattia. Tätä ihmettelen suuresti, sillä oppositiopuolueet kilvan peräänkuuluttavat avoimuutta ja läpinäkyvyyttä kaikessa yritystoiminnassa. Näköjään heillä ei ole tahtoa puolustaa läpinäkyvyyttä, kun kalikka kalahtaa omaan nilkkaan, Harkimo sanoo.

Hänen mukaansa SDP:ssä tiedetään, että lakialoitteen allekirjoittajat ovat oikeassa.

– Sen voi päätellä siitä, että yksikään demariedustaja ei ollut täysistunnossa paikalla esittämässä vastalauseita. Pelkäsivät ja tiesivät, että heiltä puuttuvat argumentit.

Hjallis Harkimon mukaan ay-liikkeen arvioitu varallisuus on noin kaksi miljardia.

– Rakennusliitolla on joidenkin lähteiden mukaan sata miljoonaa omaisuutta, OAJ:lla kuuleman mukaan vielä enemmän. Iltasanomat penkoi viime vuonna taloustietoja, joista selvisi, että pelkästään 12 keskusjärjestöllä ja ammattiliitolla on yhteensä 980 miljoonan euron omaisuus, Harkimo listaa.

Hän muistuttaa, että myös yhdistysten sijoitusten tuotot ovat verovapaita.

– Yleishyödyllinen yhdistys tai säätiö ei saa tuottaa sen toimintaan osalliselle taloudellista etua osinkona, voitto-osuutena eikä kohtuullista suurempana palkkana tai muuna hyvityksenä, Harkimo kirjoittaa.

Hänen mukaansa nykytiedon valossa voidaan vain uskoa, että liitot ja järjestöt käyttävät keräämänsä rahat työntekijöiden etujen ajamiseen ja muuhun yleishyödylliseksi kutsuttuun toimintaan. Faktatietoa ei kuitenkaan Harkimon mukaan ole kenelläkään – ei edes verottajalla tai valtiolla.

– Ammattiliittojen jäsenillä pitää olla oikeus tietää, onko heidän maksamansa jäsenmaksu suhteessa siihen palveluun, jota he liitosta saavat. Sen lisäksi on selvää, että verohuojennuksilla sementoitu liittojen asema estää palkkakehitystä ja työllisyystilanteen parantumista, Hjallis Harkimo toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)