Verkkouutiset

Helsingin pormestari: Seinät alkavat kaatua monella päälle

Jan Vapaavuoren mukaan yhteiskunnan sulkeminen johtaa myös sosiaaliseen kriisiin.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren mukaan koronavirus­epidemia näkyy paitsi terveydellisenä kriisinä, myös taloudellisena ja sosiaalisena kriisinä. Helsingin pormestarin mukaan edessä voi olla jopa 1990-luvun lamaa vakavammat seuraukset, jos näiden tekijöiden yhteisvaikutusta ei huomioida eikä kriisejä lievennetä rinnakkain.

Helsingin pormestarin mukaan jo nyt on nähtävissä, että talousvaikeudet, kaupungin hiljentyminen ja arjen muuttuminen on aiheuttanut sosiaalisia ongelmia. Hiljaisia signaaleja muun muassa päihdeongelmien kasvusta on jo nyt.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– Yhteiskunnan totaalinen sulkeminen johtaa väistämättä siihen, että seinät alkavat monella kaatua päälle. Arjen dramaattiseen muutokseen sopeutuminen on monelle vaikeaa. Varsinkin -ryhmämuotoiset palvelut poistuvat niiltä, jotka oirehtivat jo normaali­oloissa. Ti­heästi asutuissa kaupungeissa ongelmat ovat tässäkin suhteessa suurimmat, Jan Vapaavuori kirjoittaa Helsingin Sanomissa julkaistussa kolumnissaan.

– Koti ei ole kaikille turvallisin paikka. Toimettomuus ja turhautuminen purkautuvat myös huonoilla tavoilla. Pelko perheväkivallan, mielenterveysongelmien, lastensuojelun tarpeen ja itsemurhien kasvusta on aiheellinen.

Jan Vapaavuoren mielestä on selvää, että maailma on kriisin jälkeen erilainen kuin ennen. Hänen mukaansa tulisi pitää huolta siitä, että koronaepidemiaa edeltänyttä elämäntapaa puolustetaan myös kriisin laannuttua.

– Jokainen tekomme rakentaa koronavirusepidemian jälkeistä maailmaa. Onnistumisemme riippuu siitä, kuinka osaamme lukea maailmanlaajuisia trendejä. Rohkea avautuminen maailmalle tulee olemaan keskeistä. Sisäänpäin käpertyminen ei ole pienen maan ainoalle metropolille vaihtoehto uudessakaan maailmassa. Kaupungit ovat yhä keskeisiä elinvoiman tuottajia, Jan Vapaavuori katsoo.

– Poikkeusolot eivät saa nujertaa vapaudenkaipuutamme. Autiot kadut eivät saa haavoittaa rakkauttamme täysiin toreihin, kaupungin vilskeeseen ja sen omaperäiseen rosoisuuteen. Talouskin on pitkälti psykologiaa, ja yleisellä ilmapiirillä on huomattava merkitys – sekä kriisissä että siitä noustaessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)