X
SULJE MAINOS
Eduskuntatalo. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Heikki Vestman: Eduskunnan on korjattava sisäministerin tihutyö

Kansanedustajan mukaan poliisin voimavaroja pitäisi vahvistaa, ei heikentää.

Poliisin määrärahat pitää saada tasolle, joka turvaa poliisin perustoiminnan, toteaa kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman.

Poliisi on ilmoittanut aloittavansa yhteistoimintaneuvottelut valtion talousarvioesityksen myötä. Poliisihallituksen arvioiden perusteella hallituksen esityksessä poliisin määrärahoiksi on 30 miljoonan euron vaje suhteessa siihen, mitä tarvittaisiin poliisin perustoiminnan pitämiseksi nykytasolla.

– Yhteiskunnan ydinturvallisuuden ja oikeusvaltion ei pidä antaa rapautua. Eduskunnan on tehtävä budjettiin tarvittavat korjaukset, Vestman vaatii tiedotteessa.

– Eduskunnan on korjattava sisäministerin tihutyö.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen on arvioinut, että hallituksen esityksen seurauksena poliisin henkilöstömäärä laskisi ensi vuonna 200–250 henkilötyövuodella.

– Uusien turvallisuusuhkien kuten jengi- ja huumerikollisuuden vuoksi poliisin voimavaroja pitäisi vahvistaa, ei heikentää. Useat poliisilaitokset ovat toimineet aliresursoidusti jo kauan, mikä näkyy muun ohella tutkinta-aikojen pitkittymisenä, Vestman kertoo.

Vakavien rikosten torjunta vaarassa

Vestmanin mukaan resurssivaje vaarantaa vakavien väkivaltarikosten ja seksuaalirikosten torjuntaa ja selvittämistä sekä pitkittää rikosprosessit kohtuuttoman pitkiksi. Vuosia kestävä epävarmuus oikeuden toteutumisesta ei hänen mielestään kuulu oikeusvaltioon.

– On jo pitkään näyttänyt siltä, ettei elokapinoitsijoita myötäilevää sisäministeriä kiinnosta yleisen järjestyksen turvaaminen. Käsittämätöntä kuitenkin on, ettei vihreissä ymmärretä poliisileikkauksen kohdistuvan oikeusvaltion ytimeen ja ihmisoikeuksiin, Vestman kummastelee.

Hän korostaa, että tutkinta-ajat ovat pitkittyneet useiden poliisilaitosten alueille. Esimerkiksi Itä-Uudellamaalla keskimääräinen esitutkintaan käytetty aika on ollut tänä vuonna 206 päivää, kun se vielä vuonna 2014 oli 102 päivää. Syynä ovat toimintaympäristön kasvaneet haasteet ja henkilöstöpula.

– Jokainen ylimääräinen tutkintapäivä lisää inhimillistä kärsimystä erityisesti rikoksen uhrille, mutta myös epäillylle. Eikä tämä ole poliisin syy. Hallituksen esittämät poliisileikkaukset tarkoittaisivat toteutuessaan yhä pidempiä tutkinta-aikoja, Vestman sanoo.

Vestman huomauttaa, että hallitusohjelmassa luvataan nostaa poliisien kokonaismäärä 7 500 vuoteen 2022 mennessä.

– Koska hallitus ja sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) eivät kykene lunastamaan oman ohjelmansa turvallisuuslupauksia, täytyy eduskunnan tehdä se niiden puolesta. Kokoomus tulee vaihtoehtobudjetissaan esittämään hallituksen politiikalle vaihtoehdon, joka turvaa poliisin resurssit. Poliisin määrärahat on turvattava, Vestman linjaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt