Verkkouutiset

He ovat ”harmaapukuiset miehet”, joista Vladimir Putinin valta on kiinni

Professori Mark Galeottin mukaan pelkät massaprotestit eivät riitä horjuttamaan Kremliä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Venäjä-asiantuntija, professori Mark Galeottin mukaan Vladimir Putinin valta tuskin kaatuu katuprotesteihin tai varsinkaan vaaleihin, vaan ”miehiin harmaissa puvuissa”. Tällä hän tarkoittaa eliitin tyytymättömiä jäseniä, jotka päätyvät suostuttelemaan itselleen haitalliseksi käyneen presidentin astumaan syrjään. Tällaista ei hänen mielestään ole ainakaan vielä nähty. Mahdollista se kuitenkin on.

– Totuus on, että pelkät katuprotestit johtavat harvoin poliittiseen muutokseen. Ne vievät hallinnolta oikeutta sekä yhdistämällä että voimistamalla sen kriitikoita ja pakottamalla sen usein itsensä kannalta haitallisiin vastatoimiin. Ne luovat painetta turvallisuuskoneiston kyvyille ja lopulta myös sen kurinalaisuudelle. Ne haastavat yleisesti eliitin yhtenäisyyttä ja moraalia. Todellinen muutos kumpuaa kuitenkin tavallisesti omaa etuaan ajavasta eliitistä, Galeotti toteaa Moscow Timesin kirjoituksessaan.

Hänen mukaansa vangitulla oppositiovaikuttaja Aleksei Navalnyillä on kansan syvien rivien lisäksi ”hiljaisia kannattajia” myös Venäjän valtakoneiston sisällä.

– Talousliberaaleja, jotka ovat tyytymättömiä aggressiivisen valtiokeskeiseen järjestelmään, jossa Kremlin kätyrit ryöväävät kaiken. Maltillisia isänmaanystäviä, joita nolostuttaa se, miten pyrkimykset suurvalta-aseman palauttamisesta ovat todellisuudessa viemässä heidän maataan paarialuokkaan. Samppanjareformisteja, jotka suitsuttavat salaa Navalnyitä, mutta pelkäävät menettävänsä asemansa, jos heidän kantansa tulevat julki, Galeotti listaa.

Tämä joukko on hänen mukaansa pysynyt tähän asti passiivisena ja hiljaa. Venäjän tuntijan mukaan olennainen kysymys onkin, syntyykö hiljaiselle vastarinnalle syy tuoda äänensä kuuluviin.

– Eliitin tyytymättömät jäsenet – joilla on lopulta liikaa hävittävää – alkavat kääntyä autokraattia vastaan, kun hän ei enää pysty pitämään lupauksiaan, Mark Galeotti sanoo.

Galeottin mukaan Vladimir Putinin vallan kannalta aiemmin niin olennainen rooli eliitin sisäisten kiistojen viimeisenä selvittäjänä on likipitäen sulanut. Putin ei myöskään enää välttämättä pysty välittämään samanlaista viestiä Venäjän kunnian palauttamisesta kuin aiemmin.

– Jos he [eliitti] alkavat pitää häntä pikemminkin häpeänä, voi hän enää vaatia tottelevaisuutta, ei uskollisuutta.

Mark Galeottin mukaan Aleksei Navalnyi vittasi juuri tähän solvatessaan tiistain oikeudenkäynnin puheessaan Venäjän presidenttiä muun muassa ”pikkumieheksi bunkkerissa” ja ”alushousumyrkyttäjäksi”. Professori nostaa esiin myös Navalnyin heiton siitä, miten Putin on vain ”vahingossa virkaansa päätynyt byrokraatti”.

Nämä lausunnot viittaavat Mark Galeottin mukaan Navalnyin pyrkimykseen herätellä eliittiä. Galeotti kertoo, että tällaisia näkemyksiä kuulee nykyisin Venäjän talouden, politiikan ja jopa turvallisuuspuolen eliitin parissa.

Venäjän eliitin kääntymistä Vladimir Putinin hallintoa vastaan ei Mark Galeottin mukaan ole kuitenkaan vielä toistaiseksi näköpiirissä. Tällä hetkellä eliittiä yhdistää hänen mukaansa ainakin pelko avoimen epälojaaliuden seurauksista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)