Verkkouutiset

Tällaista ratkaisua hallitus esittää järjestöille lakikiistaan

Hallitus esittää palkansaajajärjestöille neljän kohdan ratkaisuehdotusta kiistaan irtisanomislaista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sekä työministeri Jari Lindström (sin.) tapasivat palkansaajajärjestöjen SAK:n, STTK:n ja Akavan puheenjohtajien kanssa pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa.

Hallitus jätti tapaamisessa järjestöille esityksen yhteiskuntarauhan palauttamiseksi. Esitys palkansaajajärjestöille on nelikohtainen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Ensimmäinen koskee työsopimuslain 7. luvun 2. pykälän muuttamista. Esityksessä se kuluisi seuraavasti:

”Työntekijästä johtuvana tai hänen henkilöönsä liittyvänä asiallisena ja painavana irtisanomisperusteena voidaan pitää työsopimuksesta tai laista johtuvien, työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden vakavaa rikkomista tai laiminlyöntiä sekä sellaisten työntekijän henkilöön liittyvien työntekoedellytysten olennaista muuttumista, joiden vuoksi työntekijä ei enää kykene selviytymään työtehtävistään. Syyn asiallisuutta ja painavuutta arvioitaessa on kokonaisarvioinnissa otettava huomioon työnantajan palveluksessa olevien työntekijöiden lukumäärä sekä työnantajan ja työntekijän olosuhteet kokonaisuudessaan.”

Tehdyssä ehdotuksessa ei siis enää määritellä erikseen yrityksen kokoa. Hallituksen valmistelussa olleessa lakiehdotuksessa olisi helpotettu työntekijän irtisanomista alle kymmenen työntekijän yrityksissä.

Toiseksi työttömyysturvalaissa säädettyä työsuhteen päättymisen perusteella asetettavaa korvauksetonta määräaikaa eli ns. karenssia lyhennetään nykyisestä 90 päivästä 60 päivään tilanteissa, joissa työnantaja on päättänyt työsuhteen työntekijästä johtuvasta syystä. Kevennys koskee kaiken kokoisissa yrityksissä työskenteleviä työntekijöitä.

Kolmanneksi hallitus käynnistäisi kolmikantaisen valmistelun tavoista osoittaa aktiivimallin edellyttämä aktiivisuus. Määräaika tälle työlle on 28.2.2019.

Neljänneksi kolmikannassa jatketaan omaehtoisen työnhaun mallin valmistelua työttömyysturvan vastikkeellisuuden toteuttamiseksi siirryttäessä maakuntamalliin. Määräaika tälle työlle on 28.2.2019.

– Toivon, että tähän pakettiin nyt tartutaan. Tämä on merkittävä vastaantulo, sanoi pääministeri Sipilä.

– Kukaan tässä ei ole nöyrtynyt, vaan tässä on ennen kaikkea kysymys sovun etsimisessä. Nyt olisi tärkeää, että sopu löytyy, totesi valtiovarainministeri Orpo.

Kumpikaan ei halunnut tiedotustilaisuudessa jossitella mahdollisuudella, että palkansaajakeskusjärjestöt hylkäisivät esityksen.

Palkansaajakeskusjärjestöt käsittelevät esitystä huomenna kello 14 alkaen.

Myös Suomen Yrittäjät esitteli torstaina oman ratkaisuehdotuksensa irtisanomiskiistaan. Yrittäjät ehdotti, että irtisanomislain voisi korvata joko paikallisella sopimisella työaikalaissa tai työllisyyspaketilla, johon sisältyisi takaisinottovelvollisuuden poistaminen, sunnuntai- ja ylityökorvausten muuttaminen sopimuksen varaisiksi ja ensimmäisen sairauspäivän palkattomuus.

Suomen Yrittäjät on arvioinut, että henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen voisi johtaa 10[nbsp]000–20[nbsp]000 uuteen työsuhteeseen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)