Verkkouutiset

Isännöintiliiton mukaan tarvitaan selkeää lainsäädäntöä, jolla voidaan helpottaa taloyhtiöiden puuttumista häiriötilanteisiin ja viime kädessä, jos muu ei auta, huoneistojen hallintaan ottoon. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

”Tämä ei ole enää mikään marginaali-ilmiö”

Lyhytaikaisen vuokrauksen ongelmat taloyhtiöissä ovat yleisiä ja laajalle levinneitä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Isännöintiliiton vuosittain toteuttaman Putkiremonttibarometrin ajankohtaisosiossa kysyttiin isännöinnin ammattilaisilta lyhytaikaisen vuokrauksen ongelmista taloyhtiöissä. Tuloksista käy ilmi, että yli kolmasosa, 34 prosenttia, isännöintialalla työskentelevistä on kohdannut työssään lyhytaikaiseen vuokraukseen liittyviä ongelmia.

– Tämä ei ole enää mikään marginaali-ilmiö. Lyhytaikaisen vuokrauksen ongelmat kuormittavat monien taloyhtiöiden osakkaita ja lisäävät myös isännöinnin työmäärää, toteaa Isännöintiliiton tietoasiantuntija Olli Rekonen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Tutkimustulokset osoittavat, että ongelmissa korostuvat lyhytaikaisten vuokralaisten tietämättömyys taloyhtiön järjestyssäännöistä ja meluhäiriöt. Myös vastuukysymykset mahdollisissa vahinkotilanteissa sekä jätteiden keräykseen ja avainhallintaan tai ovikoodeihin liittyvät ongelmat aiheuttavat päänvaivaa monissa taloyhtiöissä.

– Tietämättömyyden lisäksi kyse on monessa tapauksessa myös välinpitämättömyydestä järjestyssääntöjä kohtaan. Lyhytaikaisella vuokralaisella ei ole välttämättä samanlaista motivaatiota noudattaa taloyhtiön järjestyssääntöjä kuin pitempiaikaisilla vuokralaisilla ja vakituisilla asukkailla, Rekonen sanoo.

Taloyhtiöt tarvitsevat työkaluja häiriöihin puuttumiseen

Valtaosa lyhytaikaisista vuokrauksista sujuu ongelmitta, mutta ongelmatilanteissa lainsäädännössä ei ole tällä hetkellä riittäviä keinoja taloyhtiöille. Ongelmatapaukset työllistävät isännöintiä ja taloyhtiön hallituksen jäseniä, joiden tehtäväksi jää selvittää asiaa.

– Käytännössä tarvitaan selkeää lainsäädäntöä, jolla voidaan helpottaa taloyhtiöiden puuttumista häiriötilanteisiin ja viime kädessä, jos muu ei auta, huoneistojen hallintaan ottoon. Näin turvataan toiminnan edellytyksiä myös sellaiselle lyhytaikaiselle vuokraukselle, jossa yhteisiä pelisääntöjä noudatetaan, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Sara Rintamo.

Rakentamislakia ja asunto-osakeyhtiölakia, jolla molemmilla säännellään lyhytaikaisesta vuokrausta, ollaan parhaillaan päivittämässä.

– Nyt lausunnoilla oleva rakentamislain pykälä ei vielä täysin vastaa siihen tarpeeseen, mikä taloyhtiökentällä olisi tarpeen. Sisältö jättää vielä liikaa epäselvyyksiä eikä selkeästi määrittele eroa ammattimaisen lyhytvuokrauksen ja satunnaisen vuokrauksen välille. Tarvitaan selkeä rajanveto ja raamit sille, milloin ja miten taloyhtiö voi puuttua toimintaan, summaa Rintamo.

Putkiremonttibarometri 2024 kyselyyn vastasi yhteensä 194 isännöinnin ammattilaista. Kaikkiaan kyselyyn vastanneet hallinnoivat 4 000 taloyhtiötä.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)