Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo. Vieressä istuu vihreiden kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Hallituksessa kahta linjaa ISIS-palautuksista? Näin Maria Ohisalo kommentoi

Sisäministerin mukaan Suomi selvittää yhä al-Holin leirillä olevien tilannetta, pääministerin mukaan suomalaisia ei evakuoida.

Oppositio vaati eilen pääministeri Antti Rinteeltä (sd.) selvää vastausta, aikooko Suomi hakea Syyriasta al-Holin leiriltä ISISin kalifaattiin vapaaehtoisesti matkustaneita naisia ja lapsia takaisin Suomeen.

Rinne vastasi eduskunnan kyselytunnilla, että Suomi ei harkitse mitään erityisiä evakuointitoimenpiteitä, jotka perustuisivat esimerkiksi konsulipalvelulainsäädäntöön.

Yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkivan Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala on kauhistunut tiedosta.

– Olen järkyttynyt tästä uutisesta. Suomi jättää omat kansalaisensa ja näiden lapset Syyrian al-Holin leirille taistelemaan hengestään? Pitääkö tieto paikkansa Maria Ohisalo, Pekka Haavisto? Kuka päätöksestä vastaa ja mitkä ovat juridiset perusteet, Sonja Vartiala kysyy Twitterissä.

Vartiala on jakanut tviittinsä yhteydessä Helsingin Sanomien uutisen, jonka otsikossa lukee, että pääministeri Rinteen mukaan Suomi ei suunnittele Isis-perheiden evakuointia.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on vastannut Vartialalle. Hän antaa ymmärtää, että hallituksen linja asiaan on yhä avoin.

– Hei, kuten keskustelussa käytiin läpi, Suomi edelleen selvittää tilannetta monista näkökulmista, Maria Ohisalo kirjoittaa Twitterissä.

Variala on vastannut Ohisalolle olevansa huojentunut tiedosta, joka ei käynyt ilmi Helsingin Sanomien uutisoinnista.

Oikeusministeri: Hallitus ei hae aktiivisesti ihmisiä pois leiristä

Maria Ohisalo sanoi keskiviikkona medialle, että Suomi ei voi jättää auttamatta omia kansalaisiaan ja että ISISin kalifaattiin lähteneillä ihmisillä on oikeus palata Suomeen. Ohisalo viittasi oikeusoppineiden julkisiin kannanottoihin.

Ohisalo lisäsi, että Suomi on sitoutunut lasten oikeuksiin ja kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin, eikä voi jättää noudattamatta niitä.

Eduskunnan kyselytunnilla Ohisalo sanoi eilen, että leirikysymyksen osalta on yhtä aikaa sovitettava yhteen ihmisoikeudet ja toisaalta kaikki turvallisuusnäkökulmat ja että hallitus kerää paraikaa tietoa mahdollisimman monilta asiantuntijoilta.

Antti Rinne puolestaan sanoi kyselytunnilla, että jos joku ihmisistä lähtee leiriltä pois ja ilmoittautuu Suomen suurlähetystössä, niin silloin Suomen täytyy huolehtia ihmisen tilanteen arvioinnin pohjalta siitä, että Suomessa säilyy turvalliset olosuhteet ja että noudatetaan ihmisoikeussopimuksia ja kansainvälisiä sopimuksia.

Myös oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sanoi kyselytunnilla pääministeri Rinteeseen viitaten, että hallitus ei lähde aktiivisesti hakemaan ihmisiä pois leiristä. Henriksson lisäsi, että se on toinen asia, jos ihmiset tulevat Suomeen, niin silloin alkaa esitutkinta.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt