Verkkouutiset

EU:n ja Kanadan välinen vapaakauppasopimus voimaan

EU:n ja Kanadan välisen vapaakauppasopimuksen CETA:n väliaikainen soveltaminen alkaa torstaina.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaisyritykset pääsevät tästä lähtien hyödyntämään sopimusta Kanadan kaupassa.

Sopimus poistaa tullit kaikilta teollisuustuotteilta joko saman tien tai enintään seitsemän vuoden siirtymäajan jälkeen. Muutokset tulevat voimaan välittömästi, kun sopimuksen väliaikainen soveltaminen alkaa.

Jotta eurooppalainen viejä voi saada tullietuudet hyväkseen Kanadassa, sen tulee rekisteröityä.

– Suomalaiset yritykset hyötyvät CETA-sopimuksesta (Comprehensive Economic and Trade Agreement) konkreettisesti muun muassa tullimaksujen poistumisen ja palvelumarkkinoiden avautumisen myötä. Matkustan lokakuussa suomalaisen bisnesdelegaation kanssa Kanadaan ja odotukset maidemme välisen kaupan edistämisestä ovat korkealla. Lisäksi sopimus antaa tervetulleen viestin vapaakaupan luomista mahdollisuuksista, toteaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkänen (kok.).

Tuotteiden kaksinkertainen testaaminen EU:n ja Kanadan markkinoille vähenee ja tuo yrityksille merkittäviä kustannussäästöjä. Sopimus laajentaa eurooppalaisten yritysten pääsyä myös Kanadan provinssien ja suurten kaupunkien hankintakilpailuihin.

Sopimus tarjoaa suomalaisyrityksille uusia mahdollisuuksia muun muassa ympäristö- ja liikennepalveluissa.

Sopimuksen myötä maahantulo Kanadaan tulee mahdolliseksi ilman tarveharkintaa lukuisilla Suomen vientialoilla, kuten insinööri- ja IT-palveluissa.

Myös investoinnit Kanadaan helpottuvat. Pienemmät investoinnit, arvoltaan alle 1,5 miljardia Kanadan dollaria, vapautetaan Kanadan viranomaisten tarkastelusta.

Valtion taloudellisessa tutkimuskeskuksen VATT:n alustavan arvion mukaan sopimuksen taloudelliset vaikutukset Suomelle ovat jonkin verran suurempia kuin EU-jäsenvaltioille keskimäärin. Sopimus edistäisi alustavien tulosten mukaan erityisesti Suomen palveluvientiä.

Suomi vei Kanadaan viime vuonna tavaraa 400 miljoonan euron arvosta ja toi sieltä 435 miljoonalla eurolla. Palveluiden vienti vuonna 2015 Suomesta Kanadaan ylsi 269 miljoonaan euroon, ja Kanada toi palveluja Suomeen 62 miljoonalla eurolla.

CETA-sopimus voi tulla kokonaisuudessaan voimaan sen jälkeen, kun se on hyväksytty kaikissa EU-jäsenvaltioissa, mukaan lukien Suomen eduskunnassa. Hallituksen esitys asiasta on tarkoitus antaa eduskunnalle lokakuussa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)