Koronapotilaiden fysioterapiaa Madridissa 19. huhtikuuta. LEHTIKUVA / AFP / Pierre-Philippe Marcou

Espanjan koronatilanne on lähes yhtä hyvä kuin viime kesänä

Rokotusten eteneminen näkyy erityisesti vanhempien ikäryhmien kuolleisuuden vähenemisessä.

Espanjan koronavirustilanne on rauhoittunut parhaalle tasolleen viime kesän jälkeen.

Tilanteen taustalla ovat erityisesti vanhempien ikäryhmien rokotukset, jotka ovat laskeneet taudin aiheuttamaa kuolleisuutta kevään aikana.

El Pais -lehden mukaan maassa annettiin huhtikuun aikana noin kahdeksan miljoonaa rokoteannosta. Päivittäin menehtyi keskimäärin 90 potilasta, kun luku oli vielä maaliskuussa noin 200. Kuolleita oli huhtikuussa yhteensä 2 757 henkilöä eli vähiten viime vuoden syyskuun jälkeen.

Valencian yliopiston professori José Luis Alfonson mukaan tartuntojen kokonaismäärästä tulee edelleen olla huolissaan, vaikka rokotteiden suojavaikutus näkyy jo väestötasolla.

– Tämä käy ilmi vanhempien ikäryhmien sairaalahoidon tarpeesta. He eivät enää sairastu virukseen. Tai jos sairastuvat, niin kyseessä on lievä versio, Alfonso sanoo.

Espanjan epidemiologisen seuran (SEE) puheenjohtaja Elena Vanessa Martínez arvioi, että pandemian suhteen ”olemme jo vähän lähempänä loppua”.

– Mutta tämä pandemia on osoittanut, että aina kun uskomme olevamme turvassa, niin todellisuus iskee meitä kohti kasvoja. Mutta siitä ei ole epäilystäkään, että olemme menossa hyvään suuntaan, Martínez toteaa.

Madridin Ramón y Cajal -sairaalan infektiotautien osaston johtaja Santiago Moreno huomauttaa, että sairaalassa on edelleen sata koronapotilasta vuodeosastolla ja 30 teho-osastolla. Hän silti pitää viimeaikaisia epidemiatilastoja lupaavina.

– On syytä uskoa, että pandemian synkin aika on jo takana, Santiago Moreno sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt