Erkki Tuomioja. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Erkki Tuomioja: USA:n hallinnossa päristellään sotarumpuja

Entisen ulkoministerin mukaan ”voimauhoilu” voi johtaa uuteen sotaan.

SDP:n kansanedustajan, entisen ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan syy on Yhdysvaltain hallinnossa, jos ”kasvaneet jännitteet ja voimauhoilu” johtaa uuteen sotaan Iranissa.

– Paradoksaalista on, että toiveet sodan välttämisestä kohdistuvat nyt [Donald] Trumpiin, jonka tiedetään suhtautuvan sotaseikkailuihin paljon pidättyvämmin kuin sotarumpuja päristelevät Mike Pompeo ja John Bolton, Tuomioja kirjoittaa Facebookissa.

Pompeo on Yhdysvaltain ulkoministeri ja Bolton kansallisen turvallisuuden neuvonantaja.

– Jos Washingtonin haukat saavat tahtonsa läpi ei kukaan pysty ennakoimaan kuinka paljon tarpeettomia hengenmenetyksiä ja tuhoja siitä seuraisi. Yksi uhreista olisi kuitenkin transatlanttinen yhteistyösuhde jonka puolustamismahdollisuudet ovat amerikkalaisen unilateralismin jatkuessa koko ajan heikentyneet.

Iran on Tuomiojan mukaan noudattanut moitteettomasti vuonna 2015 solmittua ydinsopimusta, jonka tarkoituksena on varmistaa, ettei maa valmistele ydinaseita.

– Se mitä Iran nyt vastatoimena Yhdysvaltain irtautumiselle sopimuksesta ja sen Iraniin kohdistamille pakotteille on päättänyt sentrifuugien käyttöönotosta ei vielä ole sopimusta rikkomassa, mutta tuo lähemmäksi sen hetken jolloin taloudellisesti ahdistettu maa voi todeta sopimuksen tulleen mitätöidyksi, Tuomioja arvioi.

Yhdysvallat on Tuomiojan mukaan yrittänyt pakottaa muita maita liittymään Iranin-vastaisiin saartotoimiin.

– Toistaiseksi muut sopimusosapuolet ovat pitäneet kiinni sopimuksesta, mutta valitettavasti Euroopan toimet sopimuksen pelastamiseksi ovat olleet turhan hampaattomia Yhdysvaltain painostuksen edessä.

Iranin islamilaisen pappisvaltion johtajat eivät ole mitään pulmusia sen enempää runsaasti teloituksia käyttävän…

Posted by Erkki Tuomioja on Sunday, May 19, 2019

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt