Verkkouutiset

Erkki Tuomioja huolestui puolustusvoimien lahjoittamista rynnäkkökivääreistä

Sdp:n kansanedustajat jättivät kirjallisen kysymyksen Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen saamista rynnäkkökivääreistä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan puolustusvaliokuntaan kuuluva Sdp:n kansanedustajat Sirpa Paatero ja Erkki Tuomioja toteavat kirjallisesta kysymyksestään antamassaan tiedotteessa, että puolustusvoimien rynnäkkökiväärilahjoitus herättää monia kysymyksiä.

Kansanedustajat kysyvät ”miksi ja millä perusteilla puolustusvoimat on puolustusministeriön siunauksella luovuttamassa yhteensä 400 muunnettua rynnäkkökivääriä Maanpuolustuskoulutusyhdistykselle (MPK)”. Kyseessä ovat itselataaviksi kertatuliaseiksi muunnetut 7.62 RK 62 -rynnäkkökiväärit.

– Kysymyksessä huomautetaan, että Suomessa maanpuolustus ja siihen liittyvä koulutus on järjestetty siten, että siihen tarvittavat aseet ovat vain ja ainoastaan puolustusvoimien hallussa, eikä juuri käsitelty puolustusselonteko ennakoinut mitään muutosta tähän periaatteeseen, tiedote toteaa.

Edustajia ihmetyttää tiedotteen mukaan puolustusministeriön tuore linjaus, jonka mukaan MPK on puolustusvoimien strateginen kumppani.

– Tosiasiassa sotataloussopimusta ei ole MPK:n kanssa solmittu, eikä strategista kumppanuutta näin ollen ole olemassa puolustusvoimien ja MPK:n välillä. Toiseksi, päätös luovuttaa aseita MPK:lle ei perustu lakiin, sillä lakia MPK:sta ei ole olemassa, Erkki Tuomioja toteaa.

– Puolustusselonteon eduskuntakäsittelyn yhteydessä käytiin vastikään lävitse myös puolustusvoimien strategiset kumppanuudet, eikä valtioneuvosto ollut tuohon joukkoon sisällyttänyt MPK:ta, Tuomioja jatkaa.

Valtion omaisuuden lahjoittaminen tässä laajuudessa vastikkeettomasti on tiedotteen mukaan kritiikille altis, kun omaisuus on täysin käyttökelpoista.

– Lisäksi on kyseenalaista, löytyykö esittelyn salassa pidolle tosiasiallisia perusteita, sillä vastikkeeton lahjoitus ei liene luonteeltaan päätös, joka täyttäisi mainitussa lainkohdassa luetellut ehdot. Avoimeksi jää lisäksi se, onko pääesikunta ollut esityksen valmistelussa mukana asianmukaisella tavalla, Sirpa Paatero toteaa tiedotteessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)