Ruotsin suojelupoliisi Säpo. LEHTIKUVA/SÄKERHETSPOLISEN

Epäilty Venäjän vakooja syytteeseen Ruotsissa

Syytetty työskenteli konsulttina Volvolla ja Scanialla.

47-vuotias göteborgilaismies on asetettu Ruotsissa syytteeseen vakoilusta. Volvolla ja Scanialla konsulttina työskennelleen miehen syytetään luovuttanen yhtiöille kuuluvaa luottamuksellista aineistoa Venäjän tiedustelulle.

Asiasta tässä kertovan SVT:n mukaan syyttäjä ei suostu kertomaan tarkemmin, millaisesta materiaalista asiassa on ollut kyse. Hänen mukaansa toiminta on kuitenkin voinut aiheuttaa vahinkoa Ruotsin kansalliselle turvallisuudelle.

Syytetty otettiin kiinni ravintolassa Tukholman keskustassa helmikuussa 2019. Hän oli tuolloin tapaamassa diplomaattistatuksen turvin Ruotsissa toiminutta Venäjän ulkomaantiedustelu SVR:n vakoojaa. Julkisuuteen sittemmin tulleiden tietojen mukaan kyseinen venäläinen tiedustelu-upseeri on erikoistunut teollisuusvakoiluun ja toiminut aiemmin samanlaisessa roolissa Saksassa. Vakoojan diplomaattistatus merkitsi, ettei häntä voitu pidättää. Vakooja on sittemmin poistunut Ruotsista.

Vakoilun uskotaan jatkuneen ainakin parin vuoden ajan. Ruotsin suojelupoliisin mukaan syytetty ja venäläinen tiedustelu-upseeri tapasivat useaan otteeseen vuosina 2017-2019. Syyttäjien mukaan venäläiset olivat maksaneet syytetylle useita kertoja 10 000-30 000 Ruotsin kruunun eli noin 1 000-3 000 euron suuruisia summia vastineeksi luovutetusta materiaalista.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt