Entä jos Suomeen tulee ’pieniä vihreitä miehiä’? Heidän hoitamisensa kuuluu… poliisille

Kansanedustajat jättivät kirjallisen kysymyksen itsenäisyyteen kohdistuvan kriisin torjumisesta.

Perussuomalaisten kansanedustajien Tiina Elovaara, Tom Packalén, Veera Ruoho ja Simon Elo kysymyksessä todetaan, että Ukrainan kriisi paljasti uudenlaisia uhkia ja toimintatapoja.

”Näitä ovat esimerkiksi tunnuksettomat taisteluvarusteiset joukot, aseistetut siviilit ja vallan siirtoon rakennetut organisaatiot. Kriisin etenemisen vaiheet voivat edetä hyvinkin nopeasti, ja niin sanotun hybridivaikuttamisen torjunta voi osoittautua haastavaksi. Suomessa näitä uhkia torjuu rajavartiolaitos, puolustusvoimat ja poliisivoimat”.

Uhkan muuttuessa todelliseksi tulee heidän mukaansa ensimmäiseksi ongelmaksi sen määrittely, kuuluuko ongelman hoitaminen poliisin vai puolustusvoimien vastuulle.

”Jos aseilla varustautuneet henkilöt ovat tunnuksettomia, asia kuuluu nykyisen lainsäädännön mukaan poliisille. Voi osoittautua, että kyseessä ovatkin koulutetut erikoisjoukot ja niiden interventio kuuluu laaja-alaisen operaation ensimmäiseen vaiheeseen. Tällöin ongelman hoito tosiasiallisesti kuuluisi puolustusvoimille”, kysymyksessä todetaan.

Suomen haasteet liittyvät kansanedustajien mukaan vastatoimien käynnistämisen ja päätöksenteon nopeuteen.

”On valtava riski, jos tulivoimainen ja tuntematon uhka jää vain poliisin hoidettavaksi siihen saakka, että uhkan todellinen luonne paljastuu. Uhkan torjunnassa vastatoimien nopeus ja tehokkuus ovat ratkaisevia. Valmiuslain mukainen päätöksentekovastuu on valtioneuvostolla yhdessä tasavallan presidentin kanssa. Oikean ja riittävän tiedon kulku ja päätöksenteon hitaus voivat osoittautua ongelmiksi”.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt