X
SULJE MAINOS
Matkustajat odottavat bussia Tampereella. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Emeritusprofessori varoittaa harhakuvitelmista: Maskit äkkiä takaisin

Tutkijan mukaan on unohdettu, että maskit suojaavat tehokkaasti.

Kliinisen fysiologian emeritusprofessori Anssi Sovijärvi korostaa kasvomaskien tärkeyttä koronatartuntojen torjunnassa.

Rokotekattavuuden tavoitetasosta huolimatta epidemian tilanne heikkenee. Viime päivinä on saavutettu koko epidemian aikainen uusien tartuntojen huippu, ja sairaalapotilaiden määrä on jyrkässä nousussa.

Sovijärven mukaan rokotukset ovat tärkeitä, mutta maskeja ei pidä sivuuttaa.

– On ollut harhakuvitelmaa, että kaksi rokoteannosta tai koronapassin käyttö torjuisi nyt liikkeellä olevaa koronaviruksen deltavarianttia niin paljon, että muita suojaustoimenpiteitä ei juurikaan tarvittaisi.

Uusimmat tutkimustulokset kertovat, että kaksi kertaa rokotetutkin kantavat yllättävän usein nenän limakalvolla koronavirusta, jota he voivat tartuttaa eteenpäin, vaikka eivät olisi selvästi sairaita.

– Rokotteen teho eli vasta-aineiden määrä laskee (THL:n) ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan 3–6 kuukaudessa rokotuksesta merkittävästikin, vanhemmilla ihmisillä muita nopeammin, Sovijärvi toteaa Helsingin Sanomien mielipidekirjoituksessa.

Hallitus päätti purkaa ravintolarajoituksia vastoin THL:n kantaa jo ennen kuin 80 prosentin kahden rokotuskerran kattavuus yli 12-vuotiailla saavutettiin.

– Samalla unohdettiin, että kasvomaskit voivat suojata tehokkaasti tartunnoilta väentungoksessa. Virus kun tarttuu enimmäkseen nenän kautta. VR ja Helsingin seudun liikenne luopuivat kasvomaskivaatimuksesta, samoin kauppakeskukset. Yhä vähemmän näkee maskeja kaupungillakin, eikä turvaväleistäkään enää puhuta. Ote on lipsunut pahasti.

– Mikäli rajoituksia ja kasvomaskien käyttöön velvoittavia suosituksia ei palauteta, tartuntaluvut eivät tule pitkään aikaan laskemaan nykyisellä rokotusvauhdilla, vaikka koronapassin käyttöä laajennettaisiin. Passin omistajatkin voivat tartuttaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt