Verkkouutiset

Vesa Kanniainen. LEHTIKUVA / KIMMO MÄNTYLÄ

Emeritusprofessori: Hallitus epäonnistui koronassa jo toistamiseen

Vesa Kanniaisen mukaan presidentin koronanyrkki olisi tarvittu.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Helsingin yliopiston kansantaloustieteen emeritusprofessori Vesa Kanniainen kirjoittaa Puheenvuorossa, että koronaviruksen ilmaantuvuusluvun kasvu ja uudelleen vahvistunut leviäminen keskellä kesää oikeuttavat tiukkaan kannanottoon.

– Suomen hallitus on jo toistamiseen epäonnistunut koronapolitiikassaan. On pakko sanoa ääneen, että presidentti Sauli Niinistön keväällä ehdottama koronanyrkki olisi tarvittu, Vesa Kanniainen toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

– On uskottavaa, että Niinistön koronanyrkki olisi saanut lainsäädännön muutoksiin sellaista ripeyttä, jolla yhteiskunnan normaalit toiminnot olisi voitu ylläpitää laajemmin.

Kanniaisen mukaan ”jokainen koronavirus on tullut Suomen ulkomailta”.

– Vaikka vuosi oli kulunut koronapandemian käynnistymisestä hallitus ei kyennyt tuottamaan lakiesitystä siitä, miten Suomeen saapuvia estetään tuomasta virusta. Laittomuuksiin ei olisi tarvittu mennä. Viivyttelyn johdosta rajat vuotivat lentoasemilla, satamissa ja Torniossa, hän syyttää.

– Vaikka Suomen ilmaantumisluku saatiin sittemmin kiitettävästi alentumaan, on silti hyvä muistaa, että Suomi on harvaanasuttu maa ja se on pääselitys. Virusten korkea ilmaantuvuus tiheämmin asutulla pääkaupunkiseudun alueella tukee käsitystä siitä, että asukastiheydellä on merkitystä.

Koronapassin suhteen muualla Euroopassa on hänen mukaansa toimittu fiksummin.

– Hallituksen viivyttelystä johtuen koronavirus ei ole Suomessa hallinnassa. Tuudittautuminen väestön vastuullisuuteen oli hyväuskoisuutta ja äänestäjien mielistelyä. Väestö ei todellisuudessa ole toiminut riittävän vastuullisesti, minkä jalkapalloskandaali osoitti.

Emeritusprofessorin mukaan ”koronapolitiikkaa ei voi rakentaa vain sen kysymyksen varaan, mitä laki tällä hetkellä yhdenvertaisuudesta sanoo”.

– Koronatilanne ei maailmanlaajuisesti ole paranemassa.  Globaalisti pahin voi olla vielä edessä. Rokotteet auttavat, mutta kilpavarustelu virusmutanttien kanssa on jatkuva.

– Taistelun voitto ei tarkoita sitä, että sota olisi voitettu, kuten tämä kesä on osoittanut. On turha odottaa, että edes Eurooppa saisi laumasuojan. Virus on nokkela kehittämään uusia variantteja. Seuraavaksi on vuorossa epsilon-variantti.

Hänen mukaansa on liiallista optimismia odottaa, että nykyinen rokotesuoja olisi lähitulevaisuudessa riittävä. Kanniainen kehottaa olemaan rikkomatta rokotteiden patenttisuojaa ja säilyttämään kannusteet niiden kehittämiselle.

– Evoluutiobiologiaan perehtyneenä käsitykseni on aina ollut – ja tätä en mielellään markkinoi, että pitkässä juoksussa ihminen tulee häviämään sodan, jos ei tälle virukselle niin jollekin seuraavista.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)