Elon Musk. Brendan Smialowski / AFP - LEHTIKUVA

Elon Muskista tulossa pian ehkä maailman rikkain ihminen

Jos Teslan arvo kasvaa riittävästi, planeetan varakkaimman titteli vaihtaa haltijaa.

Muun muassa SpaceX:sta, PayPalista ja Teslasta tunnetusta superyrittäjä Elon Muskista, 48, saattaa Daily Mailin mukaan tulla huhtikuussa maailman rikkain mies. Näin käy, jos Teslan osakkeen kurssi pysyy vähintään nykytasolla.

Sähköautoyhtiö Teslan hallitus sopi kunnianhimoisesta palkitsemisjärjestelmästä vuonna 2018. Sen perusteella Musk saa yhtiön osakkeita 12 erässä aina tiettyjen rajapyykkien ylittyessä.

Ensimmäisen erän vaatimuksena oli 100 miljardin dollarin markkina-arvon lisäksi 20 miljardin dollarin vuotuinen EBITDA-liikevaihto tai 1,5 miljardin liikevoitto. Tämä rajapyykki toteutui tammikuun lopussa, kun Teslan markkina-arvo ylitti 100 miljardin rajan tammikuun lopussa. Taakse jäi muun muassa maailman suurin autovalmistaja Volkswagen.

Teslan palkkio-ohjelman mukaan Musk saa 350 miljoonan dollarin palkkion ja osto-option 1,7 miljoonaan Teslan osakkeeseen, kun yritys on saavuttanut 100 miljardin dollarin markkina-arvon kuuden kuukauden ajanjakson aikana. Tämä voi toteutua jo huhtikuun puolivälissä, jos Teslan osakkeen arvo pysyy helmikuussa saavutetun 767,26 dollarin tasolla huhtikuun puoleenväliin saakka.

Musk on jo tällä hetkellä 25. rikkain henkilö maailmassa 41,5 miljardin dollarin omaisuudella. Kärjessä on Amazonin Jeff Bezos 132 miljardin dollarin omaisuudella.

Elon Muskin kunnianhimoisesta palkkio-ohjelmasta sovittiin vuonna 2018. Hän on sitoutunut työskentelemään yrityksessä seuraavat 10 vuotta ilman dollarinkaan korvausta.

Palkkaohjelma on rakennettu niin, että parhaimmillaan Musk voisi ansaita peräti 50 miljardia dollaria vuoteen 2028 mennessä. Sen saavuttaakseen Teslan liikevaihdon pitäisi nousta 175 miljardiin dollariin nykyisestä 24 miljardista. Liikevoiton pitäisi kasvaa 14 miljardiin dollariin nykyisestä kahdesta miljardista ja markkina-arvon pitäisi nousta 650 miljardiin dollariin.

LUE MYÖS:
Maailman johtavan superyrittäjän hurjat bisnekset – ihminen Marsiin, sähköauto ja avaruusnetti (VU 16.6.2015)

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt