Kiihdyksiin ajautunut eduskunnan kyselytunti tarvitsi torstaina puhemiehen suorittamaa rauhoittelua. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

”Ei enää”, ”nyt kaikki rauhoittuu” – harvinainen metakka eduskunnassa

Opetusministeri joutui kyselytunnilla odottamaan istuntosalin rauhoittumista.

Eduskunnan kyselytunnilla Sdp:n Jukka Gustafsson puhui ammatillisen koulutuksen lakiin jääneistä ”vakavista valuvioista”. Gustafsson sanoi Sdp:n johdolla esitetyn rahoitustason korjaamista.

Kokoomuksen Raija Vahasalo huusi väliin ”vaatii ajattelutavan muutosta” ja kokoomuksen Ben Zyskowicz ”leikkauspäätös tehtiin, kun te olitte hallituksessa”.

Gustafssonille vastanneen opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) puheenvuoron aikana istuntosalissa levisi poikkeuksellisen voimakas meteli, eduskunnan pöytäkirjan mukaan ”välihuutoja vasemmalta” ja ”välihuutoja”. Ben Zyskowicz huusi pöytäkirjan mukaan ”vasemmisto ei kestä totuutta” ja vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki jotakin.

– Menneistä asioista sen verran pakko todeta tähän entiselle opetusministerille, että tehty reformi on parempi kuin ei reformia ollenkaan. Edellisellä kaudella tehtiin uudistusta ammatilliseen koulutukseen, mutta se jäi tekemättä, ja ministeri äänesti omaa esitystään vastaan. Samoin tämä hallitus peri… saako puhua?, Sanni Grahn-Laasonen joutui kysymään puhemieheltä.

Puhemies Paula Risikko joutui metelissä käyttämään nuijaa ja tavallista kovempaa ääntä:

– Nyt kaikki rauhoittuu! — Jatkakaa, olkaa hyvä.

– No niin, paljon välihuutoja, mutta yritän siitä huolimatta jatkaa ja todeta sen, että edellisellä hallituskaudella jäi reformi tekemättä, uudistukset tekemättä, samoin kuin viime hallituskaudelta jäivät perinnöksi ne leikkaukset, joista, puheenjohtaja, edustaja (Antti) Rinne, vielä tällä kaudella totesitte, että olisitte tehneet suurempina, Grahn-Laasonen päätti.

Sdp:n Eero Heinäluoma sai vastauspuheenvuoron.

– Kun nyt hallituksella on elinpäiviä jäljellä enää puoli vuotta, niin olettaisin, että hallituksen ministerit alkaisivat ottaa vastuuta itse omasta tekemisestään eikä enää käytäisi keskustelua siitä, mitä kuusi vuotta tai viisi vuotta sitten eduskunnan pöytäkirjoissa lukee, koska teillä on nyt ollut 3,5 vuotta kaikki valta Suomessa järjestää myös ammatillista koulutusta, Eero Heinäluoma sanoi.

Sanni Grahn-Laasosen viittauksesta Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinteen suurempiin leikkauksiin on kerrottu tästä avautuvassa Verkkouutisten jutussa.

Kiehuntaan oltiin palata kysymyksen kohdalla vielä muutamaa minuuttia myöhemmin. Antti Rinne kysyi, olisiko tarpeen pitää kriisikokous näitten asioitten selvittämiseksi.

Sanni Grahn-Laasonen aloitti vastauksensa todeten ”teidän valtiovarainministeriaikananne…”.

– Ei taas!, parahdettiin salin vasemmalta laidalta.

Grahn-Laasonen jatkoi todeten, että ”…oltiin tekemässä aivan vastaavia säästöjä ja itse asiassa suurempia säästöjä”.

– Tämä on pakko tähän sanoa, koska se kuulostaa siltä kuin te olisitte tämän aivan unohtanut. Mutta nyt minä olen samaa mieltä siitä, että katsotaan tulevaisuuteen ja ratkotaan näitä ongelmia tässä ja nyt, opetusministeri sanoi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt