Sanni Grahn-Laasonen. LEHTIKUVA / MESUT TURAN

Ministeri räväytti pöytäkirjalla: Sdp olisi leikannut enemmän kuin hallitus

Kesäkuussa 2015 Antti Rinne puhui 270 miljoonan leikkauksesta toiselle asteelle. Hallitusohjelma leikkasi 190 miljoonaa.

Eduskunnan täysistunnossa keskiviikkoiltana opposition Sdp:n riveistä arvosteltiin koulutusleikkauksia. Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) antoi takaisin muistuttamalla Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen 3. kesäkuuta 2015 eduskunnassa pitämästä puheenvuorosta.

– Haluan teitä muistuttaa – toivottavasti viimeisen kerran – siitä, että kun te puhutte ammatillisesta koulutuksesta ja siihen kohdistuneista leikkauksista, niin olette paitsi edellisellä kaudella olleet toteuttamassa niitä itse. Ja sen lisäksi puheenjohtajanne Antti Rinne kesäkuussa 2015 – tämän hallituksen jo aloitettua, koulutuslupauksen jälkeen – on eduskunnalle pöytäkirjaankin kirjatun mukaan sanonut ja todennut, että Sdp olisi leikannut jopa enemmän toiselta asteelta kuin tämä hallitus, Sanni Grahn-Laasonen totesi.

Grahn-Laasosen viittaus ja Rinteen puheenvuoro todella löytyy eduskunnan pöytäkirjasta 3.6.2015. Tuolloin eduskunnassa käsiteltiin valtioneuvoston tiedonantoa juuri nimitetyn pääministeri Juha Sipilän hallituksen ohjelmasta.

Hallituspuolueiden edustajat kärttivät opposition joutuneelta Sdp:lta, mistä Sdp olisi säästänyt. Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne vastasi näin:

Täällä on peräänkuulutettu Sdp:n säästölistoja ja Sdp:n vaihtoehtoja. Minä totean nyt tässä — kuunnelkaa rauhassa — mistä on kysymys Sdp:n osalta. Me olisimme elinkeinotukia olleet valmiita 400 miljoonaa euroa leikkaamaan. Siellä on tuulivoiman syöttötariffia, maatalousmenojen uudelleenkohdennuksia, innovaatiorahoja, valtion menojen osittaista jäädytystä, elikkä liittyen näihin kuntien valtionosuuksiin olisi puolitettu se 800 miljoonaa euroa. Siellä olisi ollut myöskin tämä viime vaalikaudella kaatunut toisen asteen säästöratkaisu, josta olisi huolehdittu ilman, että koulutuspaikkoja tai koulutuksen laatua olisi lähdetty heikentämään 270 miljoonaa euroa …, Antti Rinne sanoi 3,6.2015.

Meillä on vaihtoehtoja, mutta kun ne eivät kelpaa teille, hän jatkoi.

Tuolloinen tuore opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen kiinnitti asiaan huomiota jo samassa 3.6.2015 täysistunnossa:

SDP on täällä kritisoinut voimakkaasti näitä koulutussäästöjä ja sanonut, että koulutuksesta ei enää pidä leikata. Siksi asettuu kyllä erittäin kummalliseen valoon se – ja ihan piti korvia höristää, että kuulinko oikein – että SDP puheenjohtaja Antti Rinteen suulla on valmis leikkaamaan toisen asteen koulutuksesta enemmän kuin hallitus tekee, 270 miljoonaa euroa, kun hallituksen ohjelmassa on erittäin valitettava 190 miljoonan leikkaus toisen asteen koulutukseen, Sanni Grahn-Laasonen sanoi.

Eli tätä haluaisin nyt vielä tarkentaa, kuulinko ihan todella oikein näin, että 270 miljoonaa olisi SDP valmis toiseen asteen koulutuksesta tällä hallituskaudella leikkaamaan?

Sosiaalidemokraatit eivät 3.6.2015 istunnossa enää kommentoineet asiaa. Kaksi muuta kansanedustajaa sanoi kuulleensa: sosiaalidemokraatit olisivat leikanneet ammatilisesta koulutuksesta enemmän kuin hallitus.

Antti Rinne eduskunnassa 3.6.2015. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt