X
SULJE MAINOS
Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (oik.) ja pääsihteeri Maija-Leena Paavola syyskauden aloitusinfossa Eduskuntatalossa tiistaina. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Eduskunnan puhemies: Täysistunnon ei pitäisi olla tuomioistuin

On riski, että juridiikka ja politiikka sekoittuvat, katsoo Anu Vehviläinen.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) haluaa selvittää asiantuntijoiden kanssa, onko eduskunnan täysistuntosali oikea paikka käsitellä kansanedustajien ja ministerien oikeudellista vastuuta.

Vehviläinen kutsuu lähiviikkoina valtiosääntöasiantuntijoita, oikeusministerin sekä eduskuntaryhmien edustajat arvioimaan täysistunnon roolia ja perustuslain mahdollista muutostarvetta.

– Ajattelen, että eduskunnan täysistunnolle ei tulisi kuulua kansanedustajiin liittyvät juridiset kysymykset. On riski, että juridiikka ja politiikka sekoittuvat. Oikeusoppineista muun muassa entinen valtakunnansyyttäjä Matti Kuusimäki, entinen oikeuskansleri Jaakko Jonkka ja nykyinen oikeuskansleri Tuomas Pöysti ovat julkisesti pohtineet eduskunnan täysistunnon roolia yksittäisiä henkilöitä koskevissa, puhtaasti oikeudellisissa kysymyksissä, Vehviläinen totesi eduskunnan syyskauden avausinfossa.

Hän on toiminut puhemiehenä reilun vuoden, jonka aikana eduskunta on kahdesti käsitellyt kansanedustajan tai ministerin oikeudellista asemaa. Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ministerivastuukysymystä käsiteltiin viime joulukuussa, ja kesällä 2020 eduskunta äänesti edustaja Juha Mäenpään (ps.) syytesuojasta.

Vehviläinen sanoo pohtineensa ja puhuneensa asiasta useasti aiemminkin, mutta nyt hän haluaa, että asiaa arvioidaan laajemmin.

VTV:n pääjohtajan virka hakuun syksyn aikana

Eduskunta päättää syksyn aikana myös Valtiontalouden tarkastusvirasto VTV:n uudesta pääjohtajasta.

– Aluksi puhemiesneuvosto hyväksyy hakuilmoituksen, jolla virka pannaan auki. Hakuajan päätyttyä asia siirtyy tarkastusvaliokunnalle, joka haastattelee hakijat ja tekee täysistunnolle esityksen valinnasta. Tavoitteena on, että uusi pääjohtaja voisi aloittaa viransijaisena jo ennen vuodenvaihdetta, Vehviläinen kertoi.

Eduskunnan koronarajoitukset jatkuvat nykyisellään syyskuun ajan, mutta tavoitteena on avata myös eduskunnan toimintoja asteittain kohti normaaliaikoja.

Vehviläisen mukaan ensin on tarkoitus poistaa täysistuntosalin suurinta sallittua henkilömäärää koskeva rajoitus, jonka mukaan istuntosalin permannolla saa nyt olla enimmillään 74 kansanedustajaa.

– Tavoitteena on, että 4. lokakuuta alkavalla viikolla rajoituksia voidaan jo ryhtyä purkamaan, puhemies sanoi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt