Verkkouutiset

Donald Trumpin Syyria-päätös – suurin virhe sitten Vietnamin?

Amerikkalaisjoukkojen kotiuttaminen voi entisen huippuvirkamiehen mukaan aiheuttaa suurta vahinkoa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Presidentti Donald Trumpin äskettäinen ilmoitus amerikkalaisjoukkojen vetämisestä pois Syyriasta saattaa Yhdysvaltain entisen apulaisulkoministerin, suurlähettiläs James Dobbinsin mukaan johtaa katastrofaalisiin seurauksiin. Vetäytyminen voi hänen mielestään olla perusteltua sinänsä, mutta päätös siitä tehtiin väärään aikaan ja väärällä tavalla.

Dobbins toteaa Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusstrategian jo vuonna 2017 korostaneen voimien keskittämistä ensisijaisesti Venäjän ja Kiinan muodostaman uhan torjuntaan. Vaikka Syyria, Irak ja Afganistan ovat tässä asetelmassa toissijaisia, niistä irtautuminen ei ole mutkatonta.

– On tehty sitoumuksia, otettu vastaan velvoitteita, tarjottu juhlallisia lupauksia, rakennettu liittokuntia, värvätty paikallisia kumppaneita. Kaikki se, mitä tästä seuraa, lepää Yhdysvaltojen hyvän tahdon ja luotettavuuden varassa, Dobbins sanoo RAND-ajatushautomon julkaisemassa kirjoituksessaan.

– Jos [Syyriasta] nyt vain käveltäisiin pois ja sallittaisiin entisten liittolaisten jäädä kahden vihamielisen voiman murskaamiksi, kyse olisi pahimmasta Yhdysvaltojen kärsimästä fiaskosta sitten Etelä-Vietnamin kukistumisen, hän arvioi.

Suurlähettiläs Dobbins on tehnyt pitkän virkauran keskeisissä ulko- ja turvallisuuspoliittisissa tehtävissä Yhdysvaltain ulkoministeriössä ja Valkoisessa talossa Bill Clintonin, George W. Bushin ja Barack Obaman presidenttikausien aikana. Nykyisin hän toimii tutkijana RAND-ajatushautomossa.

Odotettavissa kylmää kyytiä

Jos presidentti Trump on tehnyt päätöksensä amerikkalaisjoukkojen kotiuttamisesta poliittisen motiivin ohjaamana, tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun vastaavaa tapahtuu, Dobbins sanoo.

– Päätöksen impulsiiviselta vaikuttava luonne, piittaamattomuus sen ilmeisistä seurauksista ja puuttuva koordinointi liittolaisten tai edes asian kannalta merkityksellisten USA:n viranomaisten kanssa ovat kuitenkin asioita, joihin tulisi suhtautua hälyttävinä, hän toteaa.

– Suhteellisesta kokemattomuudestaan huolimatta Trump on toistaiseksi välttänyt sellaiset sotilaalliset munaukset, jotka ovat turmelleet hänen useiden edeltäjiensä saavutuksia historian valossa: John F. Kennedyn Sikojenlahti, Lyndon B. Johnsonin Tonkinin jälkeinen eskalaatio Vietnamissa [LINKKI: ], Bill Clintonin Black Hawk -helikopterin menetykseen johtanut taistelu Somaliassa, George W. Bushin hyökkäys Irakiin ja Obaman vetäytyminen vuonna 2011 sieltä. Pian tilanne voi olla toinen.

Kun Yhdysvaltain kongressi aloittaa tammikuussa työskentelynsä uudella, äskettäisten välivaalien jälkeisellä kokoonpanollaan, maan sisäpolitiikka käy Dobbinsin mukaan todennäköisesti yhä myrskyisämmäksi.

– Jos tämä turbulenssi kuohuu yli myös kansallisen turvallisuuden puolelle, meillä kaikilla saattaa olla edessä saattaa olla hyvinkin kylmää kyytiä, hän varoittaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)