Britanniassa tutkitaan valehteliko Brexit-kampanja äänestäjille

Syyttäjä tutkii johtiko Brexit-kampanja äänestäjiä harhaan lain vastaisesti.

Britannian syyttäjänvirasto selvittää, syyllistyttiinkö Britannian EU-eroa ajaneessa Vote Leave -kampanjassa laittomuuksiin.

Buckinghamin yliopiston professorin ja vaalilainsäädännön asiantuntijan Bob Wattin johtaman ryhmän jättämässä valituksessa katsotaan, että Brexit-kampanjassa syyllistyttiin Britannian vaalilaissa määriteltyyn ”epäasialliseen vaikuttamiseen”.

Watt kertoo Guardianille valituksen perustuvan siihen, että Brexit-kampanjassa esitettiin tietoisesti harhaanjohtavia väitteitä äänestäjille.

Eräänä esimerkkinä mainitaan runsaasti näkyvyyttä saanut väite siitä, että EU-jäsenyys maksaa Britanniallae350 miljoonaa puntaa eli noin 393 miljoonaa euroa viikossa.

Lisäksi Brexitiä puoltaneissa lentolehtisissä muun muassa väitettiin Wattin ryhmän valituksen mukaan virheellisesti, että suuryritykset kuten Nissan ja Unilever tukisivat Britannian EU-eroa.

Watt nostaa esiin myös Vote Leave -kampanjan julisteet, joissa kerrottiin, että ”Turkki liittyy Euroopan unioniin” sekä väitteet siitä, ettei Britannialla ole EU:ssa mitään rajavalvontaa, vaikka rajavartiointiviranomaisiin satsataan miljardeja.

– Kukaan meistä ei ole valmis sallimaan sitä, että Britannia vedetään alas sellaiseen populistiseen ”kuka voi valehdella ja johtaa harhaan eniten” -kilpailuun kohti pohjaa, jonka todistimme aiemmin tänä vuonna, Bob Watt toteaa.

Vaikka Wattin ryhmän valitus menestyisikin, ei sillä olisi vaikutusta Brexit-leirin voittoon päättyneen kansanäänestyksen lopputulokseen. Valheellisia väitteitä esittäneet saattaisivat kuitenkin joutua vastaamaan teoistaan oikeudessa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt