EU-jäsenyyttä tukeva mielenosoitus Lontoossa 11. kesäkuuta. LEHTIKUVA / AFP PHOTO Daniel Leal-Olivas

Brexit kuohuttaa Britanniassa – ministeri erosi

Maan parlamentti äänestää tiistaina EU-eroa käsittelevän lain muutoksista.

Britannian EU-ero on aiheuttanut yhä suurempaa eripuraa pääministeri Theresa Mayn konservatiivipuolueen sisällä. Parlamentti äänestää tiistaina brexit-lainsäädäntöön ehdotetuista muutoksista, jotka voivat vaikuttaa Brysselin kanssa käytäviin neuvotteluihin.

Ministeri Phillip Lee ilmoitti tiistaina eroavansa protestina hallituksen toiminnalle.

– Olen hyvin surullinen joutuessani eroamaan tehtävästäni. Haluan tuoda voimakkaammin esiin äänestäjieni ja kansan näkemyksen siitä, miten Briannian EU-eroa tällä hetkellä toteutetaan, Lee kirjoitti Twitterissä.

Lee toimi oikeusministeriön hallinnonalalla niin sanottuna parlamentaarisena varaministerinä.

– Tärkein syy päätökseeni on brexit-prosessin eteneminen ja hallituksen pyrkimys rajoittaa parlamentin vaikutusvaltaa EU-erossa, Lee sanoi.

Leen mukaan hallituksen ajama brexit-malli vahingoittaisi Britannian taloutta. Hän kertoo itse äänestäneensä EU-jäsenyyden puolesta kesällä 2016 pidetyssä kansanäänestyksessä.

– Britannia ei tule olemaan valmis ajoissa, eikä myöskään EU. Molemmat kärsisivät hätiköidystä ja liian nopeasti laaditusta sopimuksesta.

Pääministeri varoitti parlamenttia

Parlamentin on määrä äänestää siitä, annetaanko kansanedustajille valta päättää lopullisen erosopimuksen hyväksymisestä syksyllä.

Brexitistä vastaava ministeri David Davis on paheksunut ajatusta siitä, että parlamentti voisi halutessaan kumota kansanäänestyksen tuloksen.

Myös pääministeri May on kehottanut hyväksymään hallituksen linjaukset. Hän varoitti, että parlamentin ylähuoneen ehdottamat muutokset heikentäisivät Britannian neuvotteluasemaa EU:n kanssa.

BBC:n mukaan on epäselvää, onko hallituksella tukenaan tarvittavaa äänimäärää.

Kiistaa on syntynyt erityisesti tullijärjestelyistä. Ylähuone vaati aiemmin keväällä, että Britannia muodostaisi tullivapaan alueen EU:n kanssa.

Hallitus on esittänyt kompromissina, että erillisen tullisopimuksen neuvotteluista kerrotaan parlamentille vasta lokakuuhun mennessä.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt