Verkkouutiset

Boris Johnson: EU:n pitää muuttaa asennettaan merkittävästi

Brexit-sopua tavoitellaan edelleen, mutta kumpikaan osapuoli ei jousta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Britannian pääministeri Boris Johnson vaatii, että EU muuttaa asennoitumistaan Brexit-neuvotteluihin.

– Aika käy vähiin ja nyt näyttää hyvin todennäköiseltä, että sopimusta ei saada aikaan, ellei EU muuta asennettaan merkittävästi, Johnson sanoo.

Asiasta kertovat muun muassa BBC ja Sky News.

Johnson ilmoitti näkemyksensä EU:lle torstai-iltana, kun hän keskusteli puhelimitse EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa.

Von der Leyen totesi kommentissaan, että erityisesti kalastusta koskevat neuvottelut ovat edenneet vaikeasti.

Johnsonin mukaan Britannia on joustanut sisämarkkinoita koskevissa neuvotteluissa, jotta se täyttäisi EU:n ”järkevät” vaatimukset. Vaikka kuilu on kaventunut, erot joillakin alueilla pysyvät merkittävinä, Johnson sanoo. EU ja Britannia ovat yrittäneet päästä sopuun siitä, kuinka tarkkaan Britannian tulee jatkossa noudattaa EU:n sisämarkkinasäädöksiä.

Johnson pitää myös EU:n vaatimuksia kalastuksessa kohtuuttomina. Ne eivät ole ”millään tavoin hyväksyttäviä”, ja EU:n täytyy muuttaa linjauksiaan, hän sanoo.

EU vaatii, että unionin kalastusalukset saavat jatkossakin kalastaa Britannian aluevesillä. Britannia taas haluaa pitää kalavedet brittialusten hallussa. Neuvotteluja mutkistaa se, että Britannia on jo ennen Brexitiä osan kalastuskiintiöistään muille EU-maille. Suurin osa brittien pyytämästä kalasta myös myydään EU:hun. Kalastuksen taloudellinen merkitys on pieni: Britannian taloudesta kalastus on 0,1 prosenttia, ja EU:ssa monilla valtioilla ei ole kalastusaluksia lainkaan.

Johnson sanoo, että jos sopimukseen ei päästä, osapuolet eroavat ystävinä ja jatkavat kaupankäyntiään Australia-mallin mukaan. Australia-malli tarkoittaa kiertoilmaisua sille, että kauppasopimusta ei synny ja kaupankäyntiä jatketaan Maailman kauppajärjestön yleisten ehtojen nojalla.

Britannia erosi EU:sta tammikuun lopussa, mutta jäsenyyden ehdot jäivät voimaan. Nyt neuvotellaan siitä, millä ehdoilla kauppaa käydään ensi vuoden alusta lähtien.

Neuvotteluja jatketaan tänään perjantaina. EU-parlamentti on asettanut takarajaksi sunnuntain. EU on jo kehottanut jäsenmaita ja yrityksiä siihen, että sopimusta ei synny.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)