Antti Rinne. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Antti Rinne HS:lle: Uusia verotuloja pitää löytyä

Ilmastonmuutoksen vastaiset toimet vaikuttavat valtion verotuloihin.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) mukaan uusia verotuloja pitää löytyä, jos ilmastopäätösten takia liikenteestä saatavat verot vähenevät.

Hallituksen tavoitteena on, että Suomi on hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Ihmisten käyttäytymistä pyritään ohjaamaan muun muassa bensiiniveroa nostamalla.

– On suuri riski, että verotulot vähentyvät merkittävästi, jos ihmiset käyttäytyvät, kuten toivomme, Rinne sanoo Helsingin Sanomille.

Verotuloja valtio saa liikenteestä kahdeksan miljardia euroa, joka on 14 prosenttia valtion kaikista tuloista. Ilmastonmuutoksen vastaiset toimet vähentävät verotuloja, jos ihmiset siirtyvät esimerkiksi bensiiniautoista sähköautoihin.

– Kun tämä kahdeksan miljardin potti pienenee, joudumme samalla miettimään, kuinka paljon ylipäätään liikenteestä voi saada tuloja hyvinvoinnin rahoitukseen, Rinne sanoo.

– Joudumme miettimään eri tulolähteitä ihan uusilta alueilta, joita en pysty vielä yksilöimään.

Rinteen mukaan korvaavia verotuloja voidaan saada haittaveroista ja pääomatuloista.

– Pääomatulot pitää käydä läpi kansainvälisesti, mutta jatkossa myös Suomessa sillä mielellä, mikä niiden rooli tulee olemaan hyvinvoinnin ja turvaverkkojen rahoituksessa, pääministeri toteaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt