Verkkouutiset

Antti Häkkänen MTV:lle: Tuulesta temmattuun emme lähde

Kokoomuksen äänikuninkaan mukaan talouden realismi iskee viimeistään hallitusneuvotteluissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Talouden realistinen kuva pitää kaikkien puolueiden tiedostaa ja rehellisesti tunnustaa hallitusneuvotteluissa. Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta pelastetaan vain sillä, että tosiasiat tunnustetaan ennen päätöksiä. Se pitää tietysti olla kaiken politiikan lähtökohtana, kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen toteaa MTV:n Huomenta Suomessa.

Sunnuntain historiallisen tasainen vaalitulos merkitsee, että parin suuren puolueen ja selkeän voittajan sijaan on kolme tai neljä tasavahvaa keskisuurta puoluetta. SDP oli täpärästi suurin 40 paikalla, perussuomalaiset toinen 39 paikalla ja kokoomus kolmas 38 paikalla. Keskusta putosi 31 paikkaan. Antti Häkkäsen mukaan tulos tarkoittaa, ettei yhdelläkään puolueella ole yksin erityisen vahvaa mandaattia hallita. Tämä tekee hallitusneuvotteluista mielenkiintoiset.

– Esimerkiksi punavihreät – SDP, vihreät, vasemmistoliitto – sai heidän edustamalleen talouspolitiikalle 76 kansanedustajaa, mikä on siis selvä vähemmistö. Eli talouspolitiikan peruslinja on tällä hetkellä varsin mielenkiintoisessa pohdinnassa, Häkkänen sanoo.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo painotti tiistaina, ettei puolue lähde hallitukseen ”hinnalla millä hyvänsä”. Orpon mukaan kokoomuksessa uskotaan, että SDP:n Antti Rinteen johdolla on mahdollista sopia uuden hallituksen ohjelmasta. Orpo korosti kuitenkin, että hallitukseen osallistuminen vaatii, että kyetään muodostamaan yhteinen realistinen tilannekuva kansantalouden tilasta ja sovitaan siitä, millaista muutosta hallitus Suomessa haluaa ajaa ja toteuttaa seuraavan neljän vuoden aikana.

Kynnyskysymyksistä kysyttäessä Orpo totesi ensimmäiseksi velkaantumisen pitämisen kurissa ja uskottavat toimet työllisyyden nostamiseksi. Työllisyysasteen nousulla voitaisiin välttää sekä menoleikkaukset että veronkorotukset.

Sopeutus vältetään työllisyyden kasvulla

Antti Häkkänen ei lähde kommentoimaan suoraan mahdollisia leikkaustarpeita. Riittävän vahvat työllisyystoimet ovat hänen mukaansa lähtökohta siihen, että hyvinvointivaltion rahoituspohja pitää ja sopeutusta ei tarvita.

– Kokoomus haluaa lähteä siitä, että meillä on uskottava talouspolitiikka, jolla pelastetaan tämän maan palvelut, työpaikat ja taloudellinen tulevaisuus. Kaikilla puolueilla pitää olla realistinen ote näihin asioihin – eiköhän sellainen löydetä vielä, hän muotoilee.

– Sellaiseen hallitukseen kokoomus ei lähde, jolla on täysin tuulesta temmattu talouspoliittinen ohjelma, Häkkänen jatkaa.

Hallitusneuvotteluissa on hänen mukaansa saatava uskottavat keinot, joilla Suomi saadaan kasvun tielle ja työllisyysaste nousemaan 75 prosenttiin.

– Uskottavat työllisyyskeinot vaativat koviakin päätöksiä, hän muistuttaa.

Talouspolitiikkaa on pidetty hallitusneuvottelujen todennäköisenä kiistakapulana. SDP on esittänyt miljardiluokan menonlisäyksiä ja veronkiristyksiä. Kokoomus taas haluaisi keventää palkansaajien ja eläkeläisten verotusta. SDP:ssä on suhtauduttu myös penseästi kokoomuksen ajamaan työmarkkinoiden joustavuuden ja paikallisen sopimisen lisäämiseen. Antti Rinne kuittasi asiantuntijoiden synkät talousvisiot vaalien alla toteamalla, ettei hyväksy ajattelua, jossa ”kamreeri tulee ja sanoo, mihin rahat riittävät”.

Valtiovarainministeriön huhtikuun ennusteen mukaan talouskasvu hidastuu ja maailmantaloudessa näkyy taantuman merkkejä. Julkisen talouden vahvistamisen tilannetta ministeriö kuvasi ”vaativaksi”. Ministeriö varoitti myös väestön ikääntymisen vaikutuksista julkiseen talouteen. Arvion mukaan julkisen talouden hoitoa ei voi laskea ennustettua vahvemman talous- tai työllisyyskasvun varaan. Nykyvauhdilla työllisyysasteen on ennustettu jäävän alkavalla hallituskaudella 73,3 prosenttiin ja talouskasvun hidastuvan vain alle prosenttiin.

Antti Häkkänen sanoo seuranneensa tarkasti SDP:n talousavauksia.

–  Uskon, että Suomessa on yhdessä sopimisen kulttuuria. Täytyy sanoa myös, että puolueilla on varsin erilaisia käsityksiä siitä taloudellisen tilanteen realismista, joka Suomella on tällä hetkellä edessään. Uskon, että hallitusneuvotteluissa viimeistään jokaiselle puolueelle realismi iskee vasten kasvoja aika nopeasti.

Antti Häkkänen oli vaaleissa kokoomuksen äänikuningas. Hän keräsi Kaakkois-Suomen vaalipiiristä huikean 20[nbsp]231 äänen potin. Enemmän ääniä koko maassa saivat vain perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-Aho ja vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)