X
SULJE MAINOS
Kokoomuksen kansanedustajat Matias Marttinen ja Heikki Vestman. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

”Annika Saarikko näyttää puhuvan yhtä ja tekevän toista”

Kansanedustajien mielestä velkakatto pitää heittää roskakoriin, jotta nuorilla on mahdollisuus oman asunnon hankkimiseen.

Kokoomuksen kansanedustajat Matias Marttinen ja Heikki Vestman vaativat velkakaton torppaamista.

Valtiovarainministeriössä valmistellaan kotitalouksille velkakattoa, joka rajaisi kotitalouksien sallitun enimmäisvelan 4,5-kertaisiksi vuotuisiin tuloihin nähden.

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) on vastannut tänään torstaina Marttisen ja Vestmanin jättämään kirjallisen kysymyksen.

Kansanedustajat kiinnittävät huomiota siihen, että Saarikko ei tyrmää velkakattoa. Saarikko toteaa vastauksessaan, että velkaantumisen hillitsemiseen liittyvää sääntelykokonaisuutta ollaan parhaillaan valmistelemassa valtiovarainministeriössä ja valmistelussa otetaan huomioon kokonaisuuteen vaikuttavat eri näkökulmat.

– Suomalaiset ovat tunnollisia asuntolainan maksajia. Asuntolainojen luottotappioiden määrä ei ole viimeisen kymmenen vuoden aikana noussut kertaakaan yli 0,05 prosenttiin lainakannasta. Asuntolainoistaan huolehtivien suomalaisten asunnon hankkimista ei pidä tarpeettomasti vaikeuttaa, Matias Marttinen sanoo tiedotteessa.

Heikki Vestmanin mukaan asuntoluottokannan kasvu on pysynyt viime vuosina noin kahden prosentin vuositasolla. Kasvua selittää hintojen nousu kaupunkiseuduilla.

– Kotitalouksien velkaantumisen syyt ovat muualla: taloyhtiölainoissa ja vakuudettomissa kulutusluotoissa. Taloyhtiölainat ovat olleet suurin kotitalouksien velkaantumistekijä vuodesta 2013 lähtien. Miksi valtiovarainministeriö ei puutu näihin keskeisiin ongelmiin, Vestman kysyy.

Velkakatto keskittää asuntomarkkinat sijoittajille

Edustajat muistuttavat Saarikon todenneen Ylen puheenjohtajatentissä 25. toukokuuta keskustan haluavan, että myös pääkaupunkiseudulla nuori voi päästä omaan asuntoon kiinni.

– Keskusta ja valtiovarainministeri Saarikko näyttävät puhuvan yhtä ja tekevän toista. Jos ministeri Saarikko todella haluaa varmistaa, että myös nuorilla on mahdollisuus oman asunnon hankkimiseen kaupunkiseuduilla, niin velkakatto heitetään roskakoriin. Nähtäväksi jää, oliko kyseessä vain tyhjä vaalilupaus, Marttinen ja Vestman toteavat.

He näkevät velkakaton uhkaavan asuntomarkkinoiden toimintaa.

– Velkakatto tekee omistusasunnon ostamisen vaikeaksi yhä useammalle ja ajaa monet omistusasuntomarkkinoiden ulkopuolelle jatkuvan vuokra-asumisen piiriin. Seurauksena on asuntomarkkinan keskittyminen yhä laajemmin asuntosijoittajien käsiin, Marttinen ja Vestman sanovat.

Velkakatto ei huomioi vanhempainvapaata tai opintoja

Taloustieteen professori Antti Ripatti nosti velkakattoon liittyvät ongelmat esiin eduskunnan talousvaliokunnalle antamassaan lausunnossa. Hänen mukaansa sallitun enimmäisluoton suhteuttaminen vuotuisiin tuloihin jättää huomiotta eri elämäntilanteet, joiden vuoksi vuosittaiset tulot saattavat vaihdella.

– Vuotuiset bruttotulot voivat olla hetkellisesti pienemmät esimerkiksi vanhempainvapaiden tai opintojen vuoksi. Elämään kuuluvat väliaikaiset vaihtelut bruttotuloissa eivät kerro luotonottajan todellisesta velanmaksukyvystä. Erityisen lujaa tämä iskee nuoriin, jotka suunnittelevat oman asunnon ostamista, Marttinen ja Vestman näkevät.

He vaativat pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitusta laittamaan ensin valtion oman velkapesän kuntoon.

– Hallitus on vastuuttomasti luopunut julkisesta velkakatosta, mutta esittää sellaista nyt asioistaan huolehtiville vastuullisille suomalaisille. Marssijärjestys on aivan väärä, edustajat moittivat.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt