Oikeutta eläimille -yhdistys on julkaissut salaa kuvattuja kuvia jättikokoisiksi jalostetuista naaleista turkistarhoilta. LEHTIKUVA / HANDOUT / OIKEUTTA ELÄIMILLE

Animalia: Ei tekohengitystä turkistarhaukselle

Eläinsuojelujärjestön mielestä kannattamattoman alan tukeminen ei ole edes kasvattajien etu.

Eläinsuojelujärjestö Animalian mukaan suomalaisella tuotannolla on turkistarhausta maailmalla lisäävä eikä ehkäisevä vaikutus. Järjestö viittaa Ilkka-lehden uutiseen, jonka mukaan Pohjanmaalta lähtöisin olevia siitoskettuja on lennätetty viikko sitten Helsinki-Vantaalta Kiinaan.

– Olemme kertoneet jo vuosia, että siitoseläimiä viedään Kiinaan edelleen. Suomalainen turkistarhaus on tiiviisti vuorovaikutuksessa kiinalaisen alan kanssa. Suomessa turkistarhauksen kannattavuus on pohjamudissa, mikä edelleen kasvattaa turkistarhaajien haluja myydä eläimiä Kiinaan, arvioi Animalian kampanjavastaaja Veikka Lahtinen tiedotteessa.

Järjestö muistuttaa, että Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto on lokakuussa hakenut alalle valtion tukea vaikeaan taloudelliseen tilanteeseen vedoten.

Animalian toiminnanjohtaja Mai Kivelän mukaan turkisala korostaa usein, miten sen toimintaa ei enää tänä päivänä tueta valtion varoin, vaikka esimerkiksi niin sanottua neuvontatukea sekä lomitustukia on maksettu vuosittain.

– Jos 1990-luvulla tukea ei olisi myönnetty, turkistarhausta ei mahdollisesti olisi enää Suomessa. Onkin järjen vastaista ajatella, että valtio nyt myöntäisi vielä lisärahoitusta selvästi kannattamattomalle alalle, Kivelä toteaa.

Hänen mielestään ei ole edes kasvattajien etu tekohengittää kannattamatonta alaa. Hintataso ei hänen mukaansa kata kustannuksia, ja nahkoja myydään tappiolla. Nahkoja tuotetaan maailmanlaajuisesti liikaa.

Suomella olisi Animalian mukaan nyt mahdollisuus liittyä nykyaikaisten eurooppalaisten maiden joukkoon ja kieltää turkistarhaus siirtymäajalla.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt