Antti Rinne (k.). LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Amerikkalaislehti: Antti Rinne joutuu purkamaan pommin

Politicon mukaan Suomesta on tulossa Euroopan Japani.

Arvostetun amerikkalaisen politiikan julkaisu Politicon mukaan ikääntyminen haastaa yhä kovemmin Suomen hyvinvointivaltiota. Lehti käsittelee hallitusneuvotteluja ja Suomen tulevaisuutta tästä löytyvässä jutussaan. Siinä todetaan, että ”Suomesta on tulossa Euroopan Japani”.

Antti Rinne (sd.) voitti eduskuntavaalit lupauksella korjata Suomen hyvinvointivaltion. Pääministerikandidaatin suuri haaste on nyt, kuinka purkaa sen alla tikittävä demografinen aikapommi, jutussa sanotaan.

Politico kertoo Suomen järjestelmän olevan maailman kattavimpia hyvinvointivaltioita. Kuten Ruotsissa, rahoittavat veronmaksajat niin terveydenhoidon, sosiaalipalvelut kuin koulutuksenkin.

– Mutta sen väestö ikääntyy nopeammin kuin valtaosassa Eurooppaa. Virallisten ennusteiden mukaan Suomen laskeva syntyvyys merkitsee, että työikäisten, eli 15-64-vuotiaiden, osuus väestöstä putoaa nykyisestä 62 prosentista 60 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä ja 58 prosenttiin vuoteen 2050 mennessä, jutussa jatketaan.

Artikkelissa huomautetaan, että Suomen työikäisen väestön määrä vähenee 5,5 miljoonan asukkaan maassa nykyisestä vuoteen 2050 mennessä.

– Tällä tulee viranomaisten mukaan olemaan vakavia seurauksia valtiontaloudelle. Yhä harvemmat työtä tekevät maksavat sisään julkiseen talouteen samalla, kun yhä vanhemmaksi käyvä väestö ottaa enemmän ulos.

Suomen ja Antti Rinteen haasteen kerrotaan kiinnostavan laajemminkin. Vaikka Suomi harmaantuukin naapureitaan nopeammin, on samoja ongelmia Politicon mukaan edessä ympäri Eurooppaa.

– Suomen ja muun Euroopan huolena on, että niiden tulevaisuudet tulevat toistamaan maailman ikääntyneimmän yhteiskunnan eli Japanin nykytilan.

– Siellä talouskasvu on hidastunut pysähdyksiin eivätkä maan johdon tiukat vero- ja rahapolitiikan toimet ole onnistuneet vielä piristämään taloutta.

Politicon mukaan Suomen haasteena on ollut löytää poliittista sovintoa siitä, miten eteenpäin tulisi mennä. Jutussa todetaan Juha Sipilän (kesk.) väistyvän hallituksen pyrkineen tiukkaan talouskuriin ja julkisten menojen pienentämiseen sote-uudistuksella. Tämä johti kuitenkin huonoon vaalitulokseen.

– Sosialidemokraatit ilmoittivat, että he ovat valmiita nostamaan veroja rahoittaakseen julkisia palveluita, mutta he eivät ole vielä selittäneet, miten tämä voidaan tehdä kestävästi. Puoluejohtaja Rinne yrittää parhaillaan rakentaa viiden puolueen hallituskoalitiota, jonka suunnitelma vastaa tähän kysymykseen, jutussa kerrotaan.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt