Kaikki puolueet jäivät vaaleissa alle 18 prosentin kannatukseen. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Ajautuuko Suomi blokkeihin? ”Hallitusta ei saada kasaan ilman liittoumia”

Tutkijan mukaan on vielä epäselvää, pystyvätkö perussuomalaiset ja kokoomus tekemään yhteistyötä oppositiossa.

Huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen muodostettava kansanrintamahallitus on herättänyt jälleen keskustelua kotimaisen politiikan blokkiutumisesta.

On huomautettu, että oppositioon jääneillä ei-punavihreillä puolueilla olisi ainakin periaatteessa ollut mahdollisuus muodostaa keskustan kanssa vankka enemmistöhallitus.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä pitää blokkipuheita ennenaikaisina, vaikka toteaakin poliittisen tilanteen muuttuneen. Suomessa ei ole enää perinteiseen tapaan yli 20 prosentin puolueita, jotka saisivat kerrytettyä eduskuntaan yli 50-henkisen eduskuntaryhmän.

– Vahvaa enemmistöhallitusta ei saada aikaiseksi ilman liittoutumia ja kompromisseja, Jokisipilä sanoo Verkkouutisille.

Markku Jokisipilän mukaan on vielä liian aikaista sanoa, pystyvätkö perussuomalaiset ja kokoomus tekemään yhteistyötä oppositiossa, tai millaiseksi keskustan rooli tulevassa hallituksessa muodostuu.

Perussuomalaisilla tutkija näkee kasvupotentiaalia, varsinkin jos muut puolueet jatkavat eristämislinjaansa. Puolue on esimerkiksi maahanmuuton, ilmastopolitiikan ja kansallismielisyyden suhteen hyvin eri linjoilla ja muodostaa näin selkeän vaihtoehdon.

– Hallitus tulee todennäköisesti tekemään sellaista politiikka, jota arvostelemalla perussuomalaisten on helppo entisestään kirkastaa omaa linjaansa ja pitää sitä esillä, Markku Jokisipilä toteaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt