Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Aino-Kaisa Pekonen: Selvitystä eläkkeiden korjaamisesta käynnistellään

Ministerin mukaan on vaikea sanoa, onko työeläkejärjestelmästä irrotettavissa 200-300 miljoonaa euroa.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) toteaa, että hallitusohjelmassa on kirjaus siitä, että pienimmillä työeläkkeillä olevien aseman parantamisesta työeläkejärjestelmän sisällä tehdään selvitys.

– Me olemme paraikaa sosiaali- ja terveysministeriössä käynnistämässä tai valmistelemassa tätä selvitystyötä. Joitakin taustakeskusteluja on käyty, mutta sen pidemmällä tämä työ ei vielä ministeriössä ole, Aino-Kaisa Pekonen sanoi toimittajille eduskunnassa.

Sosiaali- ja terveysministerin mukaan aikataulua neuvotteluille ei ole.

– Edetään tässä pikkuhiljaa ja katsotaan, miten saadaan neuvottelut käyntiin. Uskoisin, että viimeistään ensi kevään puolella.

Pekosen mukaan hänen on hyvin vaikea sanoa sitä, onko järjestelmästä löydettävissä 200-300 miljoonaa euroa.

– Itse olen vahvasti sitä mieltä, että me käymme kolmikantaisesti nämä keskustelut ja neuvottelut ja katsotaan, mihin tulokseen siinä keskustelussa päästään, Pekonen linjaa.

Kolmikantainen selvittäminen ”ajanhukkaa”

Työmarkkinaosapuolet ovat jo tyrmänneet pääministeri Antti Rinteen (sd.) ehdotuksen. Perustelujen mukaan työeläkejärjärjestelmän tehtävä ei ole hoitaa perinteistä sosiaaliturvaa eikä työeläkejärjestelmän sisällä ole tällaisia rahoja.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) johtavan asiantuntija Vesa Rantahalvarin mielestä kolmikantaisen selvityksen käynnistäminen on ajanhukkaa, koska osapuolten kannat on tuotu jo esiin.

– Käyttäkäämme virkamiesten ja muiden kallis aika sellaiseen, josta voi tulla jotain ulos. Kuten esim. sen pohdintaan, millä keinoilla hallituksen työllisyystavoitteet saavutetaan, EK:n Rantahalvari kirjoittaa Twitterissä.

Asia nousi eilen esille eduskunnan kyselytunnilla, kun kansanedustaja Sari Sarkomaa (kok.) kysyi, aikooko hallitus leikata työeläkkeitä, jotta voitaisiin nostaa pienimpiä eläkkeitä.

Pääministeri Rinne vastasi, että hallitus haluaa, että niiden naisten eläkkeitä korjataan, jotka ovat kärsineet siitä, ettei perhevapaajärjestelmän puitteissa ole kertynyt eläkettä. Rinteen mukaan korjaamiseen tarvittaisiin noin 200—300 miljoonaa euroa.

Perhevapaiden ajalta alkoi karttua eläkettä vasta vuonna 2005 tehdyn uudistuksen jälkeen.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt