Verkkouutiset

Hyvinvointialueet hankkivat esimerkiksi ateriapalveluita in house -yhtiöiden kautta. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Yrityksiltä viedään markkinat – näin julkiset yhtiöt kiertävät lakia

Kansanedustajan mukaan in house -yhtiöitä koskeva lainsäädäntö on liian epäselvä.

Kokoomuksen kansanedustaja Matias Marttinen vaatii julkisessa omistuksessa olevien in house -yhtiöiden kautta suoritettavan hankintalain kiertämisen estämistä.

Marttisen mukaan suomalaiset kunnat ja reilun kuukauden päästä aloittavat hyvinvointialueet ovat systemaattisesti kiertäneet hankintalakia. Hän on jättänyt hallitukselle aiheesta kirjallisen kysymyksen.

– Meillä on Suomessa kasvava määrä julkisia toimijoita, jotka pyrkivät kiertämään hankintalain edellyttämät kilpailutukset kokonaan in house -yhtiöistä hankitun omistuksen kautta.

– Suomalainen lainsäädäntö onkin tällä hetkellä in house -yhtiöiden osalta aivan liian epäselvä, Marttinen toteaa tiedotteessa.

Kansanedustajaa huolettaa nykytilanne, jossa kunnat ja hyvinvointialueet voivat marginaalisella in house -yhtiön osaomistuksella kiertää avoimet ja tehokkaat kilpailutukset. Tämä vähentää hankintojen tehokkuutta estämällä yksityisten yritysten osallistumista julkisiin hankintoihin.

– On todella huolestuttavaa, jos julkisissa hankinnoissa ei suoriteta avoimia kilpailutuksia, vaan kiireen tai muiden lakiin perustumattomien syiden vuoksi hankinnat tehdään julkisten yhtiöiden kautta.

– Nyt monet hyvinvointialueet hankkivat esimerkiksi ateria-, kiinteistönhuolto- ja siivouspalveluita In house -yhtiöiden kautta, vaikka vastaavat palvelut olisi täysin mahdollista hankkia markkinoilta. Kilpailutusten kiertämisellä julkiset toimijat tappavat monien suomalaisten yrityksien mahdollisuuksia harjoittaa liiketoimintaansa, Marttinen jatkaa.

Kansanedustaja muistuttaa, että julkiset yhtiöt ovat vallanneet viime vuosien aikana entistä enemmän tilaa kansallisilta markkinoilta. In house -yhtiöiltä ostettujen sidosyksikköhankintojen osuus on vuosittain jo noin 15 miljardia euroa.

Kierrettyjen kilpailutusten myötä veronmaksajien rahojen käytön tehokkuus jää epäselväksi.

– Kilpailutuksista hyötyvät niin palveluiden käyttäjät, veronmaksajat kuin suomalaiset yritykset. Hallituksen on valmisteltava lainmuutokset, jotta julkisten toimijoiden systemaattinen hankintalain kiertäminen voidaan lopettaa, Marttinen vaatii.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)