Verkkouutiset

Hallitus on kiristämässä jakeluvelvoitetta ensi vuoden jälkeen 13,5 prosentista 28 prosenttiin. / LEHTIKUVA / MIKKO STIG

Yrittäjiltä varoitus polttoaineen massiivisesta hinnannoususta

Jakeluvelvoitteen kiristyminen voi tarkoittaa kymmenien senttien nousua polttoainelitran hintaan vuoden 2024 alussa. 

Suomen Yrittäjät kertoo olevansa huolissaan hallituksen esityksestä, jonka mukaan polttoaineen jakeluvelvoite kiristyisi huomattavasti vuodesta 2024 lähtien.

Velvoite tarkoittaa, että liikennepolttoaineen jakelijoiden on toimitettava vuosittain kulutukseen vähimmäisosuus uusiutuvia polttoaineita. Tavoitteena on edistää kestävien ja uusiutuvien polttoaineiden käyttöä moottoribensiinin, dieselöljyn ja maakaasun korvaamiseksi liikenteessä.

Jakeluvelvoitetta alennettiin poikkeuksellisen hinnannousun myötä kuluvalle vuodelle, minkä on todettu alentaneen hintatasoa. Velvoitetta alennetaan 7,5 prosenttiyksikköä myös vuodelle 2023.

– On hyvä, että Venäjän sotatoimista johtuvassa epävarmassa tilanteessa jakeluvelvoitteen väliaikaista alentamista jatketaan. Tästä hyötyvät niin kuljetusyritykset, logistiikkapalveluita ostavat toimijat kuin autoa työmatkoihin tarvitsevat kotitaloudet, Suomen Yrittäjät toteaa lausunnossaan.

Lakiesitysluonnoksen mukaan jakeluvelvoite kiristyisi vuodesta 2023 vuoteen 2024 13,5 prosentista 28 prosenttiin, mikä voisi tarkoittaa kymmenien senttien nousua polttoainelitran hintaan vuoden 2024 alussa.

– Nousu on massiivinen, ja Suomen Yrittäjät on erittäin huolestunut sen vaikutuksesta kuljetusalan kannattavuuteen ja sitä kautta Suomen logistiseen asemaan ja kansainväliseen kilpailukykyyn, lausunnossa todetaan.

Järjestön mukaan vaikutukset autoileviin kotitalouksiin olisivat huomattavat tilanteessa, jossa hintojen nousu muutenkin uhkaa ajaa etenkin pienituloiset kotitaloudet ahtaalle.

Laskelmien mukaan vuonna 2030 jakeluvelvoitteen ollessa 34 prosenttia jakeluvelvoitteen kustannus loppukuluttajalle on jopa 78 senttiä litralta.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta ,
MAINOS