Verkkouutiset

Paneelin vetäjä Jussi Kärki (vas.) sekä panelistit Niina Malm, Markus Lohi, Lulu Ranne ja Antti Häkkänen. Kuva: Suomen Yrittäjät

Yrittäjien paneeli sai yllättävän käänteen – ”en uskonut, että näin nopeasti tilanne kuumenee”

Väittely sunnuntailisistä katkesi palohälytykseen. Venäjän kehityksen panelistit näkivät synkkänä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Puoluejohtajat näkevät Venäjän kehityksen synkkänä, kun Suomen Yrittäjien paneelissa kysyttiin mitä maassa pitäisi tapahtua, jotta kauppasuhteet voitaisiin jollain aikavälillä normalisoida. Sunnuntailisistä syntyi näkemyseroja, mutta tästä väitellessä paneeli sai yllättävän keskeytyksen ulkopuolelta.

Paneelissa olivat mukana kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen, keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi, SDP:n varapuheenjohtaja Niina Malm ja perussuomalaisten eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Lulu Ranne.

Häkkänen ei pitänyt mahdollisena, että Venäjän kanssa kauppasuhteiden lähentymistä voisi tapahtua tällä vuosikymmenellä ainakaan isoissa strategisissa kysymyksissä ja investoinneissa.

– (Venäjän) hallinto totta kai pitää vaihtua, mutta nythän näemme, että Venäjällä 2000-luvun aikana koko hallintokoneisto on käytännössä keskitetty hyvin voimakkaasti turvallisuusviranomaisten käsiin. Ja se ei välttämättä edes vaihdu, vaikka (Vladimir) Putin vaihtuisi. Aluhallinnoista on  keskitetty valta käytännössä keskushallinnolle. On otettu haltuun talouselämä, media ja oikeuslaitos. Siellä on langat käsissä keskusvallalla ja se altistaa siihen, että se maa ei edes tule johtajan vaihdoksella tervehtymään, Häkkänen arvioi.

– Sekä poliittinen johto että linja pitää vaihtua radikaalisti, jotta siellä voisi tapahtua muutosta. Näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa ei tule tapahtumaan mitään radikaalia muutosta. Vaikka Ukrainan sotakin loppuisi, rautaesirippu on nyt laskeutunut tähän ja pysyy tässä aika pitkään, Lohi katsoi.

– Saamme odottaa suurta mullistusta ja se mikä tulee (Vladimir) Putinin jälkeen ei ole suinkaan välttämättä parempaa kuin tämänhetkinen tilanne, katsoi Ranne.

Paneelissa keskusteltiin myös vihreiden puoluekokouksessa viikonloppuna esiin nousseista sunnuntailisistä ja niiden mahdollisesta poistamisesta. Vihreiden puoluejohdon tähän liittyvä aloite kuitenkin hylättiin puoluekokouksessa.

Kysymys sunnuntailisistä nosti näkemyserot pintaan:

– Jos halutaan puhua työhyvinvoinnista ja sitä kautta työn tuottavuudesta, niin se on haittalisää kun viikonloppuisin, öisin tai iltaisin ollaan töissä. Siitä kuuluu saada korvaus, katsoi Malm.

Malm korosti paneelissa, että kyse ei ole vai kahvila- ja ravintoa-alan työntekijöistä vaan asia koskettaa monia aloja ja erilaisten ihmisten elämäntilanteita. Hänestä olisi myös ”aikamoinen urakka” ryhtyä muuttamaan tämänhetkisessä työmarkkinatilanteessa satoja työehtosopimuksia, joissa asiasta on sovittu.

– Yksittäiset keinot on aina helppo tyrmätä. Isossa kuvassa Suomi on raa’assa velkakierteessä. Meillä tehdään töitä liian vähän ja olemme putoamassa pohjoismaisten hyvinvointiyhteiskuntien joukosta tällä menolla, Häkkänen huomautti.

Häkkäsen mielestä sunnuntailisien osalta olisi olenaista nähdä, millä toimialoilla tai tilanteissa niiden poisto voisi olla paikallaan.

– Jos ravintola on muuten kiinni, mutta sinne voisi tulla uusia asiakkaita, syntyisi uusia työpaikkoja.

Häkkänen viittasi tässä yhteydessä esimerkiksi paikallisen sopimisen mahdollisuuksiin ja vaikkapa siihen, että palkkasumma olisi tietyllä ajanjaksolla sama.

– Tämäkin on asia, josta pitää uskaltaa keskustella, katsoi Lohi.

Lohen mielestä ei voi olla niin, että Helsingissä ravintoloita on kiinni parhaaseen turistisesonkiaikaan, muttei myöskään niin, että työntekijän kuukausiansio romahtaisi.

– Tätä pitää lähestyä paikallisen sopimisen näkökulmasta. Julkiselta puolelta hyvä esimerkki….

Samassa yhteydessä palohälytys keskeytti paneelikeskustelun helsinkiläisesä hotellissa, jossa keskustelu pidettiin. Poliitikot jäivät istumaan paikoilleen. Jonkin ajan kuluttua selvisi, että kyseessä oli aiheeton hälytys.

Tilanne herätti panelisteissa humoristisia heittoja:

– Me ehdittiin Nato-linjaukset kuitenkin sanomaan.

– Tämä on nyt sitä harmaata aikaa.

– En uskonut, että näin nopeasti tilanne kuumenee lavalla.

Sattumoisin Lohen palohälytyksen katkaisema esimerkki julkiselta puolelta liittyi siihen, miten Lapin pelastuslaitoksella työvuoroista oli paikallisesti sovittu. Tilanteen valjettua hän palasi tähän ja avasi järjestelyä tarkemmin.

– Täytyy aina ihailla poliitikkoja, että vaikka lause jäisi palohälytyksen takia kesken, niin se jatkuu siitä samasta paikasta, sanoi paneelia vetänyt Talouselämän päätoimittaja Jussi Kärki.

Perussuomalaisten Lulu Ranne piti paikallista sopimista mahdollisena, jos kyseessä on niin sanotusti win-win-tilanne.  Olennaisena hän piti sitä, että ”palkka, mikä työntekijälle jää käteen – sillä pitää pystyä elämään”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)