Verkkouutiset

Arvonlisäveron yleinen kanta korotetaan nykyisestä 24 prosentista 25,5 prosenttiin 1. syyskuuta. LEHTIKUVA/SARI GUSTAFSSON

Yrittäjät pettyivät: Vaikea ymmärtää, monen yrittäjän kesä pilalla

Suomen Yrittäjät on pettynyt eduskunnan valtiovarainvaliokunnan mietintöön.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Mietinnössä esitetään arvonlisäkorotuksen voimaantuloa alkuperäisen aikataulun mukaan jo syyskuun alussa.

– Olisimme odottaneet edes kuukauden lisäaikaa sopeutumiseen, joka koskee lähtökohtaisesti kaikkia arvonlisäverovelvollisia. Monen yrittäjän kesä on pilalla, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Laura Kurki sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Eduskunnan valtiovarainvaliokunta ei esitä muutosta arvonlisäveron korotuksen voimaantuloon 1. syyskuuta 2024. Hallitus päätti aiemmin kehysriihessään arvonlisäveron yleisen kannan korottamisesta 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Hallituksen esityksessä ehdotetaan voimaantuloajankohdaksi 1. syyskuuta 2024.

– Märkä rätti päin naamaa. Tätä on vaikea ymmärtää, Suomen Yrittäjien veroasiantuntija Laura Kurki sanoo.

Alv-korotus edellyttää yrityksiltä useita toimenpiteitä.
–  On suorastaan häkellyttävää, ettei valtiovarainvaliokunta tunnistanut yritysten huolta liian tiukan voimaantuloaikataulun aiheuttamista hankaluuksista. Hätäily iskee etenkin pienimpiin yrityksiin, Kurki jatkaa.

– Erityinen pettymys tämä on noin 70 000 kvartaali-ilmoittajalle, joille voimaantulo syyskuun alusta aiheuttaa kolmannen vuosineljänneksen osalta lisää ylimääräistä työtä. Pidennettyjen verokausien tarkoituksena on helpottaa arvonlisäverotuksesta yrityksille aiheutuvaa hallinnollista taakkaa, mikä tässä jää tältä osin toteutumatta.

Valiokunta ei esitä muutosta voimaantuloon valtiontaloudellisista syistä. Kuukauden lykkäyksellä voimaantuloon olisi ollut pieni fiskaalinen vaikutus, ja Suomen Yrittäjät pitää valtiontalouden tasapainottamistoimia välttämättömänä. Kokonaisuutena arvioiden Kurjen mielestä tätä ei silti voi pitää kohtuullisena.

Oppositiopuolueista sosialidemokraatit ja keskusta olisivat myöhentäneet voimaantuloa vuodenvaihteeseen ja korottaneet arvonlisäveron yleistä kantaa 25 prosenttiin 25,5 prosentin sijaan.

– Onhan se ironista, että oppositiopuolueista kyllä löytyy ymmärrystä, muttei hallitukselta, jonka hallitusohjelma on yrittäjämyönteinen, ja jolla on ollut yritysmyönteisiä esityksiä, Kurki sanoo.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)