Verkkouutiset

Raatihuoneentori Tallinnassa. / LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Yle: Virossa halutaan poistaa Venäjän kansalaisten äänioikeus

EU:n ja Schengen-alueen ulkopuolisten maiden kansalaiset ovat tähän asti olleet äänioikeutettuja paikallistasolla.

Venäjän kansalaiset ovat menettämässä äänioikeutensa Viron kunnallisvaaleissa, kertoo Ylen Viron-toimittaja Rain Kooli. Vakituisesti Virossa asuvia Venäjän kansalaisia on noin 70 000, jotka muodostavat vain osan kaikista yli 300 000 vironvenäläistä.

Tähän mennessä kolmansien eli EU:n ja Schengen-alueen ulkopuolisten maiden kansalaisilla on ollut äänioikeus Viron kunnallisvaaleissa.

Hallituspuolue Isänmaa ja oppositiopuolue Viron konservatiivinen kansanpuolue (EKRE) kannattaisivat kaikkien kolmansien maiden eli EU:n ja Schengen-alueen ulkopuolella olevien maiden kansalaisten äänioikeuden poistamista.

Sen sijaan pääministeripuolue Reformipuolue kannattaisi vain Venäjän ja Valko-Venäjän kansalaisten äänioikeuden epäämistä, joka sekin olisi vain väliaikainen toimi. Yli puoluerajojen hyökkääjävaltioiden kansalaisten äänioikeuden katsotaan muodostavan turvallisuusuhan Virolle.

Viron keskustapuolue on ollut vallassa monissa virolaiskaupungissa, jossa venäläisten ja venäjänkielisten määrä on suuri, kuten pääkaupunki Tallinnassa.

Venäjän kansalaiset ovat olleet tukemassa keskustapuolueen valtaa ja Reformipuolue katsoo, että nämä ovat  osaltaan olleet vaikuttamassa siihen, että opetuksen vironkielistäminen on jumittunut vuosikymmeniksi.

Keskustapuolue taas ei pidä Venäjän kansalaisten äänioikeutta turvallisuusuhkana, vaan päinvastoin yhteiskunnallisesti vakauttavana seikkana.

Lisäksi neuvostomiehityksen aikana Viroon asutetusta venäjänkielisestä väestöstä ja heidän jälkeläisistään yli 60 000 on ulkomaalaispassin eli niin sanotun harmaan passin omaavia. Heillä ei ole Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen ollut minkään maan kansalaisuutta, mutta he ovat voineet äänestää Viron kunnallisvaaleissa ja matkustaa Schengen-alueella.

 

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS