Verkkouutiset

Valtioneuvoston linna. LEHTIKUVA/RONI REKOMAA

Yle: Pääministerille kaavaillaan omaa turvallisuuspolitiikan neuvonantajaa

Asiaa on kiirehditty pääministeri Sanna Marinin kabinetista.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministerille suunnitellaan valtioneuvoston kansliaan omaa turvallisuuspolitiikan neuvonantajaa ja tehtävää varten oman yksikön perustamista. Ylen uutiset kertoo saaneensa asiakirjat, joista selviää uuteen tehtävään liittyvän asetusluonnoksen sisältö ja perustelut. Luonnos on parhaillaan lausuntokierroksella ministeriöissä, presidentin kansliassa ja pääesikunnassa.

Esitys on kirjoitettu valtioneuvoston kansliassa, ja ideointia on Ylen tietojen mukaan tehty pitkälti pääministeri Sanna Marinin (sd.) esikunnassa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Tarkoitus on nimetä ”maan paras turvallisuuspolitiikan osaaja” tehtävään, jossa olisi laajat tiedonsaantioikeudet ja myös kova palkka, valtioneuvostosta kerrotaan Ylelle. Tälle perustettaisiin yksikkö, jossa olisi lisäksi pari työntekijää.

Vaikka Nato-jäsenyys ei suoraan lisää pääministerin tehtäviä, lausuntokierroksella olevan esityksen mukaan se kuitenkin vaikuttaa pääministerin työhön.

– Turvallisuuspoliittisen neuvonantajan tehtävän ja uuden erillisyksikön perustaminen vahvistaisivat Nato-jäsenyyden edellyttämällä tavalla valtioneuvoston kanslian valmiuksia avustaa pääministeriä tämän tehtäviin kuuluvissa turvallisuuspoliittisissa asioissa, tehtävää kuvaavassa muistiossa perustellaan.

Nato-asiat osuvat Suomessa lähinnä ulkoministerin, puolustusministerin ja osin sisäministerin tontille. Nato-kokouksissa Suomea edustaisi Nato-lakiesityksen mukaan tasavallan presidentti. Perustuslain mukaan Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa johtaa presidentti yhdessä valtioneuvoston kanssa.

Ylen mukaan kiirehtiminen ja valtioneuvoston kanslian tekemä valmistelu julkisuudelta piilossa ihmetyttää hallituksessa ja oppositiossa. Niissä arvioidaan, että asia pitäisi valmistella rauhassa. Muista hallituspuolueista arvellaan, että asiaa on kiirehditty Marinin kabinetista. Hankkeesta ei ole juuri puhuttu hallituspuolueiden kesken.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)