Verkkouutiset

Sanna Marinin hallituksen budjetissa menot ovat ensi vuonna yli kahdeksan miljardia euroa suuremmat kuin tulot. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Yle: Oikeiston kansanedustajat torjuvat veronkorotukset

Eniten kannatusta kyselyssä korotukset saivat vihreiltä, vasemmistoliitolta ja SDP:ltä.

Yle Uutiset on kysynyt kansanedustajilta kysymyksen ”Pitäisikö seuraavan hallituksen tasapainottaa taloutta myös veroja korottamalla?”.

Kyselyyn vastasi 124 kansanedustajaa. Heistä 80 vastustaa ja 40 kannattaa veronkorotusten käyttöä julkisen talouden tasapainottamisessa. Neljä kansanedustajaa oli epävarmoja.

Veronkorotusten vastustajista 25 on kokoomuksen, 23 PS:n, 15 keskustan, kuusi SDP:n, neljä vihreiden, kolme KD:n ja kaksi vihreiden kansanedustajia.

Veronkorotusten kannattajissa on 12 SDP:n, 11 vihreiden, seitsemän vasemmistoliiton, neljä keskustan ja neljä kokoomuksen kansanedustajaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo torjuu Ylelle veronkorotukset seuraavan hallituksen työkalupakista. Orpo muistuttaa Suomen jo kuuluvan maailman eniten verottavien maiden joukkoon.

– En pidä työ- ja eläketulojen verotuksen korottamista mahdollisena, erityisesti kun hintojen ennätysmäinen nousu heikentää suomalaisten ostovoimaa. Pidemmän päälle ainoa tapa tasapainottaa taloutta on saada aikaan kestävää kasvua ja sovittaa julkinen sektori talouden kantokykyyn, Petteri Orpo sanoo Ylelle.

Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutzin mukaan veroastetta ei tulisi nostaa.

– Verotuksen painopistettä on syytä säätää niin, että talouskasvulle haitallista työn verotusta kevennetään ja painopistettä siirretään kulutuksen ja erityisesti haittojen verotuksen suuntaan, Adlercreutz sanoo Ylelle.

SDP:n puoluevaltuuston puheenjohtaja kuntaministeri Sirpa Paatero kannattaa veronkorotuksia.

– Talouden sopeutukseen kuuluvat menojen karsinta ja verojen lisäys, joka voidaan toteuttaa ilman pieni- ja keskituloisten verotuksen korotuksia. Samalla tarvitaan kasvua, rakenteellisia uudistuksia ja työllisyyden lisäämistä, Sirpa Paatero sanoo.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS