Verkkouutiset

Monen työttömän ei kannustinloukkujen takia kannata vastaanottaa töitä. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Yle: Nämä kolme kannustinloukkua tekevät työnteosta kannattamatonta

Joka viides työtön on päätynyt tutkimuksen mukaan kannustinloukkuun.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Lähes joka viidennen työttömän ei kannata kannustinloukkujen takia mennä töihin, uutisoi Yle.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan mukaan Suomessa noin 20 prosenttia työttömistä on kannustinloukussa. Heillä käytettävissä olevat tulot kasvaisivat korkeintaan 20 – 25 prosenttia, mikäli he menisivät töihin.

Sosiaaliturvan kokonaisuudistusta valmistelevan komitean asiantuntija ja THL:n tutkimusprofessori Heikki Hiilamon mukaan pahin kannustinloukku liittyy siihen, että osa-aikatyötä tekevän ei ole taloudellisesti kannattavaa siirtyä kokoaikatyöhön.

Osa-aikatyötä tekevä saa yleensä soviteltua päivärahaa, eli työtulojen lisäksi hieman työttömyysetuutta.

Tilanne on pahin etenkin palvelualoilla, joissa moni työntekijä tekee työvoimapulasta huolimatta osa-aikatyötä ja saa soviteltua päivärahaa.

– Meillä on aloja, joissa on kova työvoimapula, mutta kuitenkin paljon sovitellun päivärahan saajia. Se vähän ihmetyttää, että miksi näin, Hiilamo ihmettelee.

Hiilamo arvioi, että palvelualoille on saattanut vakiintua malli, jossa kokopäivätyön sijaan tehdään osa-aikatyötä. Tämä voi olla edullisempaa myös työnantajille, jotka säästävät osa-aikatyöläisten palkkakuluissa.

Tulevaisuudessa sovitellun päivärahan luomaa kannustinloukkua voitaisiin korjata muuttamalla tuen ehtoja, tasoa ja kestoa.

Elinkeinoelämän keskusliiton mukaan pahin kannustinloukku liittyy taas tilanteeseen, jossa asumismenot ovat suuret, työ on matalapalkkaista ja perheen lapset ovat päivähoidossa. Tällöin uhka asumistuen heikentymisestä ja päivähoitomaksujen kohoamisesta ei kannusta työllistymiseen.

EK:n mukaan ratkaisu tähän olisi ansiosidonnaisen työttömyysturvaan porrastaminen ja lyhentäminen sekä asumistuen ja toimeentulotuen omavastuuosuuden nostaminen. Näillä toimilla saataisiin markkinoille 25 000 uutta työllistä ja hillittäisiin valtion menoja lähes miljardilla eurolla.

– Tämähän ei ole näiden ihmisten vika vaan meidän poliittisen järjestelmän, eduskunnan vika. Se on tehnyt verotuksen ja sosiaaliturvajärjestelmän sen kaltaiseksi, että työnteko ei aina kannata, kommentoi EK:n johtaja Ilkka Oksala.

Sosiaali- ja terveysalan kattojärjestö Sosten mukaan kannustinloukut eivät kuitenkaan aina liity talouteen, vaan myös byrokratia voi hankaloittaa työllistymistä. Tällaista tilannetta kutsutaan byrokratialoukuksi.

Sosten erityisasiantuntija Anna Järvisen mukaan byrokratialoukku voi johtaa siihen, ettei ihminen uskalla ottaa vastaan työtä, koska pelkää mahdollista etuuksien maksukatkoa. Sosiaalietuuksia saavien ihmisten voi olla usein hankalaa ennakoida, miten osa-aikatyön vastaanottaminen vaikuttaa kokonaistuloihin.

– Kun on pienet tulot, niin ihmiset pelkäävät että talous menee sekaisin, jos ei tiedä milloin seuraava maksuerä on tulossa, Järvinen selittää.

Parhaillaan käynnissä olevien hallitusneuvottelujen tavoitteena on saada 100 000 uutta työllistä seuraavan hallituskauden aikana. Keskeinen keino tähän onkin purkaa kannustinloukkuja, jotka vaikeuttavat työllistymistä. Samaan aikaan kannustinloukussa olevia työttömiä on noin 50 000 – 100 000.

– Sitä voi verrata vaikka tähän 100 000 työllisen tavoitteeseen, huomauttaakin Etlan tutkija ja valtiotieteiden tohtori Päivi Puonti.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)