Verkkouutiset

Karjalan prikaatin reserviläiset harjoittelivat Taipalsaaren ampuma-alueella maaliskuussa 2022. LEHTIKUVA / LAURI HEINO

Yle: Maanpuolustus ja ampumisharrastus kasvattavat suosiotaan

Ukrainan sodan alku helmikuussa 2022 näkyi piikkinä asekaupassa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomalaiset ovat yhä kiinnostuneempia maanpuolustuksesta ja toiminnallisesta ampumisesta, uutisoi Yle.

Erityisesti SRA eli sovellettu reserviläisammunta on kasvattanut suosiotaan. Sen tarkoituksena on harjoitella ampumista useisiin maaleihin, liikkua ja vaihtaa lipasta. Uusia harrastajia tuli lajiin 1600 vuonna 2023.

Reserviläisurheiluliiton mukaan erilaiset reserviläisammunnan kurssit ovat olleet hyvin suosittuja.

– Niitä ei tarvitse tai oikeastaan voikaan mainostaa, sillä ne täyttyvät heti, kertoo Ylelle Reserviläisurheiluliiton toiminnanjohtaja Veli-Matti Kesälahti.

Toiminnallisen ampumisen suosio näkyy myös aselupien ja asehankintojen määrän kasvussa. Viime vuonna aselupia itselataaville kivääreille myönnettiin 2300. Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuussa 2022 näkyi piikkinä asekaupassa.

– Alkurytinässä oli hetkellisesti todella kiireellisiä jaksoja, mutta siitä se sitten tasoittui, ase- ja eräliike Aawee:n toimitusjohtaja Santeri Vääriskoski arvioi.

Hänen mukaansa kyseessä on kuitenkin pidempään jatkunut trendi ja kyse on ensisijaisesti kiinnostuksesta urheiluammuntaan, mutta osa harrastajista aloittaa harrastuksen maanpuolustus edellä. Vääriskosken mukaan ammuntaharrastus ja maanpuolustus tukevat toisiaan.

– Ensisijaisesti kuitenkin urheiluammunta kiinnostaa, ja maanpuolustus tulee siinä sivussa. Nämä ovat hyvin toisiaan tukevia asioita, hän sanoo.

Halpaa ampumaharrastus ei ole. Hyvä kivääri voi maksaa Vääriskosken arvion mukaan jopa 5 000 euroa, ja panoksetkin maksavat 60-70 senttiä kappaleelta. Korkea hinta ei ole kuitenkaan karkoittanut harrastajia. Vääriskoski toteaakin, että alkuun pääsee jo 1 500 euron kiväärillä.

Aselakien suhteen Vääriskoski kertoo olevansa tyytyväinen, vaikka joillakin alueilla aselupaa on joutunutkin odottamaan puolikin vuotta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Opi sukeltamaan, ajattele kuin valkohai!

Suositut sukelluskurssit kokeneiden ammattilaisten johdolla. Verkkokaupassamme voit räätälöidä itsellesi sopivan paketin.
Tarjous

MUISTA LOGO!

Oy Sarin sukellus Ab
Roihupellon maauimala, Niinistö

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)