Verkkouutiset

Lappeenrannan teknillisen yliopiston visio vuodelta 2020 maan alle sijoitettavasta pienreaktorista kaukolämmon tuotantoon. LEHTIKUVA/LUT YDINTEKNIIKKA

Yle: Lappeenrantaan hankitaan pienydinvoimala

Professorin mukaan siitä alkaa ydinvoiman uusi aikakausi Suomessa.

Lappeenrannan-Lahden teknillinen yliopisto LUT aikoo hankkia pienydinvoimalan tutkimuskäyttöön Lappeenrantaan. Tulevaisuudessa pienydinvoimalaa on tarkoitus käyttää osin myös kaupungin lämmitykseen, kertoo Ylen uutiset.

LUT-yliopisto solmi joulukuun puolivälissä pienydinvoimalasta yhteisymmärrysmuistion yhdysvaltalaisen Ultra Save Nuclear Corporation -yhtiön kanssa. Reaktorin on tarkoitus valmistua ennen vuotta 2030.

Pienreaktorilla on tarkoitus tutkia sitä, miten ydinvoimaa voidaan tuottaa pienissä modulaarisissa ydinvoimaloissa eli niin sanotuissa SMR-reaktoreissa. Tällaisia sarjavalmisteisia pienydinreaktoreita kehitetään nyt kovaa vauhtia eri puolilla maailmaa. Lappeenrannan pienydinvoimala olisi niin sanottu MMR-reaktori eli tutkimus- ja testireaktori.

Lappeenrannan–Lahden teknillisen yliopiston ydintekniikan professori Juhani Hyvärisen mielestä reaktori avaa uuden aikakauden ydinvoiman käytössä.

– Meidän reaktorimme tulee olemaan ydinvoiman reformaation ensimmäinen askel Suomessa. Uudistamme ydinvoimaa ja teemme siitä tavallista teollista toimintaa, professori vakuuttaa Ylelle.

Tavallinen teollinen toiminta tarkoittaa sitä, että Lappeenrantaan suunniteltu 15–30 megawatin pienydinvoimala yhdistetään Lappeenrannan kaukolämpöverkkoon. Näin päästään tutkimaan sitä, miten pienydinvoimalat toimivat käytännössä osana keskisuuren suomalaisen kaupungin lämmöntuotantoa.

Suurimmillaan voimala voi kattaa noin 5–10 prosenttia Lappeenrannan kaukolämmöntarpeesta.

Myös Lappeenrannan kaupunki suhtautuu myönteisesti pienydinvoimalan rakentamiseen kaupungin alueelle.

– Näyttää siltä, että tällainen pilottivoimala Suomeen tarvitaan. Mielestäni on luonnollista, että se sijoittuu Lappeenrantaan, koska meillä on yliopistossa vahvaa kansallista osaamista tältä alalta, Lappeenrannan kaupungin kehitysjohtaja Markku Heinonen sanoo Ylelle.

Lappeenrannan energian lisäksi suomalaisista energiayhtiöistä ainakin Fortum ja Helen ovat ilmoittaneet olevansa kiinnostuneita pienydinvoimaloista.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS