Verkkouutiset

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia Helsingissä. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Yksityisen sosiaalipalvelualan lakko alkoi – ”venymiset on venytty”

Lakot yksityisissä päiväkodeissa ja ympärivuorokautisen palveluasumisen kohteissa ovat alkaneet tänään.

Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian mukaan lakko yksityisissä päiväkodeissa alkoi klo 00.01 ja päättyy 24.5. klo 23.59. Ympärivuorokautisen palveluasumisen kohteita koskeva lakko alkoi myös klo 00.01 ja päättyy 27.5. klo 23.59.

– Sosiaalialan korkeakoulutettujen venymiset on venytty. Työnantaja sitoutui jo 2018 solmitussa sopimusratkaisussa siihen, että alan palkkaeroa kurotaan kiinni julkiseen sektoriin. Mitä tekee työnantaja? Antaa palkankorotusesityksen, joka vain kasvattaisi palkkaeroa, sanoo Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian puheenjohtaja Jenni Karsio tiedotteessa.

Hänen mukaansa tämä on huonoin mahdollinen taktiikka pitää kiinni työntekijöistä, joista on jo valmiiksi kova pula.

Karsion mukaan työtaistelun tavoitteena on vauhdittaa jumissa olevia sopimusneuvotteluja. Talentia tavoittelee yksityiselle sosiaalipalvelualalle vähintään samansuuruisia korotuksia kuin hyvinvointialueiden sote-sopimuksessa. Alalle tarvitaan myös useampivuotinen palkkaohjelma.

Tulossa lisää lakkoja

Yksityiselle sosiaalipalvelualalle on tulossa myös uusia lakkoja, jos sopua ei synny. Toukokuun lopussa alkavat lakot yksityisissä päiväkodeissa, lastensuojelulaitoksissa ja palveluasumisen kohteissa. Alalla on lisäksi voimassa ylityö- ja vuoronvaihtokielto 30.5. asti.

– Palkat on nyt saatava kuntoon. Muuten työnantaja voi alkaa katsoa, kun sosiaalialan korkeakoulutetut siirtyvät joukolla julkisen sektorin palvelukseen, Karsio sanoo.

Yksityisen sosiaalipalvelualan sopimuksen piiriin kuuluvat työntekijät työskentelevät muun muassa yksityisissä lastensuojelulaitoksissa ja päiväkodeissa.

– Ammattihenkilöt, kuten sosionomit, sosiaalityöntekijät, kuntoutuksen ohjaajat ja geronomit, tekevät vaativaa asiantuntijatyötä, johon edellytetään korkeakoulutusta. Työstä olisi syytä maksaa sen vaativuutta vastaava palkka, Karsio toteaa.

Uusimmat
› Uutissyöte aiheesta
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)