Brasilian tiedustelupalvelu on paljastanut laajan ringin venäläisiä illegaalivakoojia. Illegaali tarkoittaa pitkässä vakoojakoulutuksessa ollutta henkilöä, joka solutetaan maailmalle pitkäkestoisesti toisen maan aidolla henkilöllisyydellä. Tässä tapauksessa illegaalien henkilöydet oli hankittu Brasiliasta.
Asiasta kertovat The New York Times ja riippumaton venäläinen Agentsestva. Brasilia ei ole ollut vakoojien kohde, vaan eräänlainen laukaisualusta. Yli 211 miljoonan asukkaan valtion väestötietojärjestelmä ei ole varsinkaan maaseudun alueiden kannalta kovin moderni, vaan hankkimalla syntymätodistuksen pääsee käsiksi polkuun jonka päässä häämöttää aito passi.
Illegaalijärjestelmän alkulaukauksena kylmän sodan aikoina pidetään vastaavaa taktiikkaa, jossa Neuvostoliito käytti laajasti hyväkseen Suomen luovutetuilta alueilta haltuunsa saamia kirkonkirjoja. Maailmalla suorastaan vilisi Karjalassa väitetysti syntyneitä ihmisiä jotka olivat todellisuudessa Neuvostoliiton lähettämiä vakoojia. Myös 1980-luvulla Itä-Saksassa turvallisuuspalvelu KGB:n virkailijana toiminut Venäjän presidentti Vladimir Putin on sanonut toimineensa näihin aikoihin Saksaan sijoitettujen illegaalien ”käsittelijänä” eli paikallisessa lähetystössä toimineena yhdyshenkilönä. Niinpä illegaaliohjelma on jatkunut myös hänen 25 vuotta kestäneellä presidenttikaudellaan.
Viimeisin, yhdeksän illegaalin paljastumiseen johtanut ”Operaatio vostok” käynnistyi vuonna 2022. Tuolloin Brasilian viranomaiset saivat Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA:lta tietoja miehestä nimeltä Viktor Müller Ferreira, joka haki työharjoitteluun kansainväliseen rikostuomioistuimeen. Todellisuudessa mies oli Sergei Tšerkassov, Venäjän sotilastiedustelun GRU:n agentti.
Tšerkassovin taustan tutkiminen johti laajempaan paljastukseen. Brasilian tiedustelupalvelut tekivät hämmästyttävän löydön: Tšerkassovilla oli aito syntymätodistus: hänen äidikseen oli merkitty 1990-luvun alussa kuollut nainen. Todellisuudessa nainen ei ollut kuitenkaan koskaan saanut lapsia.
Tämän jälkeen poliisi alkoi etsiä vastaavia tapauksia. Viranomaiset olivat kiinnostuneita ihmisistä, joilla oli brasilialainen syntymätodistus mutta jotka ilmestyivät näköpiiriin vasta aikuisina. Vakoiluverkoston vyyhti alkoi keriytyä auki.
Ahdistunut työnarkomaani
Gerhard Daniel Campos Wittich oli väitetysti syntynyt Rio de Janeirossa vuonna 1986, mutta ilmestyi tyhjästä vuonna 2015. Mies pyöritti hyvin menestynyttä 3D-tulostusyritystä Riossa vain korttelin päässä Yhdysvaltain konsulaatista sekä asui hyvällä asuinalueella Maine coon -kissansa ja tyttöystävänsä kanssa. Hän puhui lähes täydellistä portugalia ja selitti pienen aksenttinsa lapsuudella Itävallassa.
Miehen brasilialaiset ystävät kuvailivat tätä työnarkomaaniksi. Yritys voitti isoja asiakkuuksia esimerkiksi Brasilian asevoimilta. Jälkikäteen ystävät kertoivat että outouksiakin oli: hän ei esimerkiksi koskaan pitänyt tietokonettaan kytkettynä nettiin ellei ollut käyttämässä sitä.
Miehen oikeaksi nimeksi paljastui Artem Šmyrev.
– Kukaan ei halua tuntea itseään luuseriksi, hän viestitti vuonna 2021 oikealle vaimolleen Irina Šmyrevalle koettuaan, ettei päässyt tositoimiin. Rouva Šmyreva toimi vastaavassa työssä valehenkilöyden turvin Kreikassa. Viestien perusteella kumpikaan ei ollut aivan tyytyväinen työhönsä, mutta Irinaa Artemin ahdistuneisuus ja valitus selvästi ärsytti.
Kun käry kävi, pariskunta sai asiasta ilmeisesti vihiä. ”Gerhard Daniel Campos Wittich” oli kertonut tutuilleen Rio de Janeirossa lähtevänsä matkalle Malesiaan eikä enää palannut.
Jonkin aikaa Brasiliasta lähtemisensä jälkeen Gerhard Daniel Campos Wittich piti Kuala Lumpurista yhteyttä ystäviinsä ja brasilialaiseen kumppaniinsa. Tammikuun 2023 alussa yhteydenpito loppui.
– Kului viikkoja, emmekä tienneet, mitä tehdä, sanoi NY Timesille hänen Brasilian-aikojen ystävänsä Felipe Martinez.
Tyttöystävä kirjoitti Facebook-ryhmään nimeltä Brasilialaiset Kuala Lumpurissa ja pyysi apua hänen löytämisekseen.
– Ryhdyimme salapoliisityöhön. Soitimme poliisiasemille, suurlähetystöihin, hotelleihin Kuala Lumpurissa ja yritimme etsiä häntä. Emmekä löytäneet, kertoi Martinez.
Poliisikin ryhtyi toimiin. Etsinnöissä havaittiin, että mies oli jättänyt 12 000 dollaria käteistä kassakaappiinsa. Jälkeen oli jäänyt myös useita elektronisia laitteita, jotka sisälsivät tärkeitä henkilökohtaisia tietoja, kuten aiemmin siteerattuja viestejä. Samoihin aikoihin myös Irina Šmyrevaksi tunnistettu katosi Kreikasta.
Jalokivikauppas, malli ja tutkija
Manuel Francisco Steinbruck Pereira ja Adriana Carolina Costa Silva Pereira olivat kolmekymppinen aviopari. He muuttivat Portugaliin vuonna 2018, mutta sitten jäljet kylmenivät. Heidän oikeiksi nimikseen paljastui Vladimir Aleksandrovitš Danilov ja Jekaterina Leonidovna Danilova, mutta muuta uutislähteet eivät kerrokaan.
Toinen aviopari, Federico Luis Gonzalez Rodriguez ja hänen vaimonsa Maria Isabel Moresco Garcia, joka toimi mallina, onnistuivat myös piiloutumaan. Yksi vakoojista eli nimellä Maria Luisa Dominguez Cardoso. Hänellä oli myös brasilialainen syntymätodistus, ja myöhemmin hän sai Uruguayn passin.
Kaikkien oikeat nimet eivät ole selvinneet, mutta ainakin ”jalokivikauppias Eric Lopes” paljastui Aleksandr Utekhin -nimiseksi vakoojaksi. Miehen Instagramissa mainostamassa jalokiviliikkeessä ei ollut ollenkaan jalokiviä, ja hankittuaan tv-mainoksen hän oli kummastuttanut mainoksen tuotantoryhmää kieltäytymällä menemästä kameran eteen.
Samaan illegaaliverkostoon on kuulunut myös jo aiemmin otsikoihin päätynyt Mihail Mikushin, joka esiintyi Norjassa Tromssan yliopistossa brasilialaisena. Mies jäi kiinni ja vangittiin vuonna 2022. Hän pääsi palaamaan Venäjälle vanginvaihdossa kesällä 2024.
Asiakirjaväärennös
Brasilian viranomaiset käyttivät ”operaatio vostokissa” verkoston käräyttämiseen kansainvälisen poliisiyhdysjärjestö Interpolin etsintäkuulutuksia, joita NY Times kertoo saaneensa nähtäväkseen. Näissä ei-julkisissa kuulutuksissa käytettiin illegaalien passinimiä, eli vääriä brasilialaisia nimiä, ja etsittiin heitä asiakirjaväärennösten takia.
Näin kärähti esimerkiksi arvostetusta Johns Hopkinsin yliopistosta valmistunut Sergei Tšerkassov. Hollannissa sijaitsevaan kansainväliseen rikostuomioistuimeen harjoitteluun hakenut ”Viktor Müller Ferreira” oli lentokoneessa matkalla São Pauloon, kun Brasilian viranomaiset saivat kiireellisenä välitetyn tiedon Yhdysvaltojen CIA:lta. Miestä ei ollut päästetty Hollannissa maahan. Kun häntä rajatarkastuksessa kuultiin, hän esitti aidon Brasilian passin. Yliopiston tutkintotodistus ja syntymätodistuskin olivat aitoja.
Mies ehti viettää vapaana pari päivää hotellissa poliisin herkeämättömässä seurannassa ennen kuin hänet otettiin kiinni – ei vakoilusta, vaan vääristä asiakirjoista. Aitokin voi olla väärä, jos sitä käyttää väärä ihminen.
